Благодарение на помош на дрон, полскиот фотограф Дејвид Кашликовски снимил неверојатна сцена на врвот на глечерот во близина на планината К2, таква што инаку никогаш не би ја открил. Потрагата да се најде единствена локација на Хималаите започна додека тој го снимаше претстојниот документарен филм наречен K2 Touching the Sky. Кашликовски сакаше личен проект на кој ќе работи за време на неговиот застој, и затоа го испрати својот дрон DJI Phantom да ја провери глетката околу вториот највисок врв на светот.

Уредот пронајде затскриено место во близина на Конкордија, што е областа под К2 каде што се спојуваат глечерите Балторо и Годвин-Остин. Кашликовски забележал дека има дел од глечерот опкружен со базен со вода широк 65 метри. „Местото беше посебно, правејќи многу чиста графичка рамка“, изјави тој за Wired. „Секој ден исчезнуваше, се топеше, ја менуваше својата форма. Беше сосема очигледно дека никој нема да го фотографира повторно како мене; Никој нема да гледа на истиот начин следната сезона“.

За да ја сними глетката која влева стравопочит, Кашликовски и водичот пешачеле до местото навечер, каде што користел снимка од 30 секунди со експозиција со Canon 5D Mark III. Додека блендата беше отворена, тој ја осветли околината со ЛЕД. Резултатот е надреална, морничаво-блескава форма која изгледа како да е од друга планета.

, StoryLand

Неочекуваната локација е онаа што Кашликовски сам би ја пропуштил. И како ветеран во индустријата, тој виде како подобрувањето на технологијата, како дронови, може да им помогне на фотографите да ја направат најдобрата можна снимка. „Но, едно нешто никогаш не се менува“, вели тој. „Треба да ја следите вашата визија“.