Некои од најпознатите имиња на американското движење за граѓански права се мажи, вклучувајќи ги Мартин Лутер Кинг и Малколм Икс, а жените од движењето често се заборавени.

Дороти Хајт, која почина во 2010 година, отворено зборуваше за сексизмот што го доживеала во движењето за граѓански права, предизвикувајќи го ова со работа со други жени за да се формираат женски политички организации како што е Националната женска политичка група. Висината ги вклучи белите жени во движењето, истакнувајќи ги посебните борби со кои се соочуваат Афроамериканките кои доживуваат и сексизам и расизам. Националната Женската политичка групација сè уште постои денес, покажувајќи ја големината и важноста на политичкиот активизам на Дороти Хајт.

Родена во Ричмонд, Вирџинија на 24 март 1912 година, Дороти Ајрин Хајт за многумина стана пример за борбен активистички живот.

Во средно училиште, таа го започнува својот активизам, учествувајќи во кампањи против линч од 1920-тите. По посетувањето на Универзитетот во Њујорк и Универзитетот Колумбија, Хајт станува социјален работник и ја трансформира својата кариера во активист за граѓански и женски права.

Брзи факти за Дороти Хајт

Позната по: Лидер за граѓански права, позната како „кума“ на женското движење
Родена на: 24 март 1912 година во Ричмонд, Вирџинија
Родители: Џејмс Едвард и Фани Бароуз Хајт
Починала на: 20 април 2010 година во Вашингтон, Д.
Образование: Универзитетот во Њујорк, БА образование, 1930 година; М-р образовна психологија, 1935 година
Објавени дела: Open Wide the Freedom Gates (2003)
Сопружници: Нема
Деца: Нема

, StoryLand

Од лево надесно, Морис Дозевел, Американски совет за труд; Дороти Хајт, Национален комитет црнци; Александар Ален, Урбана лига; Василиј Патерсон, НААЦП и Бајард Растин, директор на Институтот Филипс Рандолф одат заедно по состанокот со градоначалникот Вагнер во Њујорк на 4 јуни 1965 година, фотографија од датотека, од. Хајт, која како долгогодишен претседател на Националниот совет на жените црнци беше водечкиот женски глас на движењето за граѓански права во 1960-тите, почина во вторникот