Темното чоколадо е полно со органски соединенија кои се биолошки активни и функционираат како антиоксиданти.

Темното чоколадо е полно со хранливи материи кои можат позитивно да влијаат на вашето здравје. Направено од семето на дрвото какао, тој е еден од најдобрите извори на антиоксиданси што можете да ги најдете. Истражувањата покажуваат дека темното чоколадо може да го подобри вашето здравје и да го намали ризикот од срцеви заболувања.

Еве 7 научно поддржани здравствени придобивки од темно чоколадо или какао:

1. Многу хранлива
Ако купите квалитетно темно чоколадо со висока содржина на какао, тогаш тоа е доста хранливо. Содржи пристојна количина на растворливи влакна и е полн со минерали. Овие хранливи состојки доаѓаат со 600 калории и умерени количини шеќер. Поради оваа причина, темното чоколадо е најдобро да се консумира во помали количини.

Профилот на масни киселини на какаото и темното чоколадо е исто така добар. Мастите главно се составени од олеинска киселина (срцева маснотија која се наоѓа и во маслиновото масло), стеаринска киселина и палмитинска киселина.

Стеаринската киселина има неутрален ефект врз холестеролот во телото. Палмитинската киселина може да го зголеми нивото на холестерол, но сочинува само една третина од вкупните калории од мастите. Темното чоколадо содржи и стимуланси како кофеин и теобромин, но веројатно нема да ве држи будни ноќе бидејќи количината на кофеин е многу мала во споредба со кафето.

2. Моќен извор на антиоксиданси
ORAC е кратенка за Капацитет за апсорпција на радикални кислород. Тоа е мерка за антиоксидантната активност на храната. Во основа, истражувачите ставаат куп слободни радикали (лошите) на примерок од храна и гледаат колку добро антиоксидансите во храната можат да ги разоружаат слободните радикали. Врз основа на овие студии, чоколадото се смета за богато со антиоксиданси. Но, биолошката важност на вредноста на ORAC е доведена во прашање, бидејќи се мери во епрувета и можеби нема да има ист ефект врз телото. Човечките студии не го покажуваат секогаш истиот опсег на антиоксидантни ефекти за чоколадото. Но, експертите велат дека сè уште нема доволно докази за да се каже со сигурност.

Темното чоколадо е полно со органски соединенија кои се биолошки активни и функционираат како антиоксиданти. Тие вклучуваат полифеноли, флаваноли и катехини, меѓу другите. Според истражувањата, полифенолите во темното чоколадо може да помогнат во намалувањето на некои форми на ЛДЛ („лошиот“) холестерол кога се комбинираат со друга храна, како што се бадемите и какаото.

Една студија покажа дека какаото и темното чоколадо имаат повеќе антиоксидантна активност, полифеноли и флаваноли од кое било друго тестирано овошје, вклучително и боровинки и бобинки од акаи.

3. Може да го подобри протокот на крв и да го намали крвниот притисок
Флавоноидите во темното чоколадо можат да го стимулираат ендотелот, обвивката на артериите, да произведува азотен оксид (NO). Една од функциите на NO е да испраќа сигнали до артериите за да се релаксираат, што ја намалува отпорноста на протокот на крв и затоа го намалува крвниот притисок. Многу контролирани студии покажуваат дека какаото и темното чоколадо можат да го подобрат протокот на крв и да го намалат крвниот притисок, иако ефектите се обично благи.

Сепак, едно истражување кај луѓе со дијабетес тип 2 и висок крвен притисок не покажало никаков ефект, затоа земете го ова со зрно сол. Можно е луѓето кои веќе се лекуваат од висок крвен притисок да не добијат дополнителна корист од додавањето какао флаваноли во нивната исхрана. Со оглед на широката варијација помеѓу студиите на оваа тема, јасно е дека се потребни повеќе истражувања.

4. Го зголемува ХДЛ и го штити ЛДЛ од оксидација
Јадењето темно чоколадо може да подобри неколку важни фактори на ризик за срцеви заболувања. Може да заштити од висок холестерол. Во една мала студија, беше откриено дека јадењето темно чоколадо со додаден флаванол ликопен значително го намалува нивото на вкупниот холестерол, ЛДЛ („лошиот“) холестерол и триглицеридите.

Некои форми на ЛДЛ холестерол се повеќе склони кон оксидација, што се случува ако реагираат со слободните радикали во вашето тело. Оксидацијата ја прави самата ЛДЛ честичка реактивна и способна да ги оштети другите ткива, како што е слузницата на артериите во срцето. Совршено е логично дека какаото ги намалува формите на LDL склони кон оксидација. Содржи изобилство на моќни антиоксиданси кои допираат до крвотокот и ги штитат липопротеините од оксидативно оштетување.

Флаванолите во темното чоколадо, исто така, можат да ја намалат отпорноста на инсулин, уште еден чест фактор на ризик за болести како срцеви заболувања и дијабетес. Сепак, темното чоколадо содржи и шеќер, кој може да има спротивен ефект.

5. Може да го намали ризикот од срцеви заболувања
Се чини дека соединенијата во темното чоколадо се високо заштитни од оксидацијата на ЛДЛ. На долг рок, ова би требало да предизвика многу помалку холестерол да се залепи во артериите, што резултира со помал ризик од срцеви заболувања. Всушност, истражувањата покажуваат прилично драстично подобрување. Со текот на времето, бројни студии покажаа дека консумирањето какао или чоколадо богато со флаванол може да го намали крвниот притисок и да го подобри кардиоваскуларното здравје. Преглед на студии покажа дека јадењето чоколадо 3 пати неделно го намалува ризикот од кардиоваскуларни болести за 9%.

Јадењето чоколадо почесто покажало мала дополнителна корист. Друг преглед покажа дека консумирањето 45 грама чоколадо неделно го намалува ризикот од кардиоваскуларни болести за 11%. Се чини дека консумирањето повеќе од 100 грама неделно не дава здравствени придобивки.

Клиничкото испитување од 2017 година покажа дека субјектите кои консумирале бадеми со или без темно чоколадо покажале подобрени нивоа на ЛДЛ холестерол. Иако сите овие наоди се ветувачки, потребни се повеќе докази за да се знае дали чоколадото го намалува ризикот.

Меѓутоа, бидејќи биолошкиот процес е познат (понизок крвен притисок и понизок оксидирачки ЛДЛ), веројатно е дека редовното консумирање темно чоколадо може да го намали ризикот од срцеви заболувања.

6. Може да ја заштити вашата кожа од сонцето
Биоактивните соединенија во темното чоколадо можат да бидат одлични и за вашата кожа. Флаванолите можат да заштитат од оштетување на сонцето, да го подобрат протокот на крв во кожата и да ја зголемат густината и хидратацијата на кожата.

Минималната еритемална доза (MED) е минималната количина на UVB потребна за да предизвика црвенило на кожата 24 часа по изложувањето. Истражувањата покажаа дека MED може да се зголеми, па дури и да се удвои по консумирање темно чоколадо или какао со висок флаванол во текот на 12 недели.

Резултатот е дека вашата кожа има подобра заштита од сонце. Ако планирате одмор на плажа, размислете да уживате во темно чоколадо во неделите и месеците што следат. Но, консултирајте се со вашиот лекар или дерматолог пред да се откажете од вашата вообичаена рутина за нега на кожата во корист на повеќе темно чоколадо. И запомнете дека чоколадото не може да го замени кремот за сончање и другите форми на заштита од сонце.

7. Може да ја подобри функцијата на мозокот
Добрите вести се уште не се завршени. Темното чоколадо може да ја подобри и функцијата на вашиот мозок. Истражувањата покажуваат дека конзумирањето какао богато со флаваноли може да го подобри протокот на крв во мозокот кај младите луѓе.

Ова може да објасни зошто секојдневното консумирање какао го подобрува вниманието, вербалното учење и меморијата. Флавоноидите на какаото исто така може да помогнат во одржувањето на когнитивната функција кај постарите возрасни лица со благо когнитивно оштетување и да ја намалат шансата за прогресија до деменција. Но, потребни се повеќе истражувања.