Секоја година, Sony World Photography Awards ја истакнува локалната фотографска заедница со Националните награди. Избрани од Отворениот натпревар, овие награди се прекрасна можност да се видат вештините на фотографите без разлика дали се сметаат себеси за аматери, професионалци или хобисти. За изданието за 2022 година, 61 земја се претставени во Националните награди со слики од широк спектар на категории.

Ново оваа година е Националната награда на Латинска Америка, која ги истакнува талентите од цела Централна Америка, Јужна Америка и Мексико. Меѓу почестените е и Бернардо дел Кристо Хернандез Сиера од Колумбија. Не само што ја однесе Националната награда во категоријата движење за неговата уметничка црно-бела фотографија на нуркач, туку беше прогласен за добитник на Националната награда на Латинска Америка.

Други истакнати слики ја вклучуваат живописната фотографија на Тан Нгујен Пук од уличен продавач во Ханој како вози велосипед покрај шарен ѕид. Цветовите во корпата на продавачот го отсликуваат уметничкото дело на ѕидот. Всушност, цвеќињата што течат по ѕидот речиси се чини дека доаѓаат од корпата, благодарение на силната композиција што ја создаде виетнамскиот фотограф. Унгарката Едина Чобот направи впечатлива фотографија од жена која и донесе Национална награда во категоријата Портрет. Нејзината прекрасна употреба на светлина и сенка, како и начинот на кој ги користеше листовите за да го врами лицето на моделот, ја подигнуваат сликата на ново ниво.

Сите добитници на Националната награда ќе ја однесат дома опремата за сликање на Sony. Дополнително, сите тие ќе ги видат своите дела изложени на изложбата на Sony World Photography Award што ќе се одржи од 13 април до 2 мај 2022 година, во лондонската Сомерсет Хаус. Скролувањето низ овие победници е одличен начин да се возбудите за она што следува, бидејќи победниците на натпреварите за студенти, млади, отворени и професионални ќе бидат објавени во април.

Добитниците на Националната награда на Sony World.

Photography Awards за 2022 година ги истакнуваат локалните фотографски заедници.

Award-Winning Portrait of a Woman

 

Le Mont Saint-Michel at Sunset
Stars over the Norris Geyser Basin in Yellowstone
Меѓу победниците се претставени фотографи од 61 различна земја.
Lava at Fagradalsfjall in Iceland
Bondhusvatnet Glacier
Black and White Photo of People Walking and Biking Under an Arch

White Camargue Horses in France

Man Wearing a Mask in Front of Tokyo Station
People Working in Bangladesh