Инвестирањето често е за капитализирање и вклучување рано во револуционерните и секуларните трендови кои ќе ја обликуваат економијата напред со децении. Во обид да се обиде да утврди каква е иднината во тој поглед, оваа недела Блумберг праша неколку истакнати членови на финансискиот свет како би изгледале пазарите во 2052 година, триесет години од сега.

Извршниот директор и претседател на NASDAQ, Адена Фридман, се фокусираше на облак инфраструктурата и дигитализацијата на средствата, за Блумберг:

„Следните 30 години мислам дека ќе бидат навистина фокусирани на посредување со додадена вредност на пазарите. Технологијата ќе постои за да овозможи за секое средство на планетата да биде дигитализирано и достапно за купување и продавање на моментален начин“.

„Значи, кои се технологиите што го поткрепуваат тоа? Мислам дека преместувањето на пазарите во инфраструктурата на облак ќе биде критична компонента. Донесување повеќе машинско учење во одлуките на пазарот, во управувањето со криминалот, во управувањето со пазарите за правичност. И тогаш дефинитивно мислам дека екосистемот на дигитални средства ќе созрее многу материјално, за да стане мејнстрим“, продолжи таа.

Меѓу нејзините предвидувања за „дигитализација“ беше повикот за дигитална валута на централната банка:

„Ако блокчејнот може да расте многу повеќе отколку што може денес, мислам дека ќе видите дека регулаторите ќе се чувствуваат поудобно да ја донесат конструкцијата на дигитални средства на традиционалните пазари. Може да видите потенцијал за дигитална валута на централната банка која навистина ја формира основата за многу повеќе дигитална структура на плаќање. И тогаш може да видите како пазарите на капитал се отвораат во многу поглобализиран формат“.

, StoryLand

Извршниот директор на Goldman Sachs, Дејвид Соломон, повеќе се фокусираше на вештачката интелигенција, зелената енергија и биотехнологијата.

„Веќе се вложува многу капитал во вештачката интелигенција“, изјави тој за Блумберг. „Во однос на медицината и биотехнологијата, имавме пандемија, а владата интервенираше. Но, генерално земено, за редовен технолошки напредок и иновации, мислам дека не треба да имаме јавно-приватно партнерство во медитехнолошкиот или биотехнолошкиот простор. за да се поттикнат иновативните климатски технологии и побрзата транзиција кон чиста енергија ќе бара многу поголем капитал од оние други области“.

Но, тој, исто така, се чинеше дека се согласува со тврдењето на Фрајдман за дигитализација на средствата:

„Повеќето бизниси се занимаваат со забрзани трендови на дигитализација околу нивниот бизнис – и автоматизација. Случајно мислам дека блокчејн технологијата е рана верзија на технологии кои на крајот ќе се користат за понатамошна дигитализација на инфраструктурата на финансиските услуги. Бидејќи иако има многу за добрите работи со блокчејн, тоа не е одлична технологија за голем број трансакции со многу голема брзина“.

, StoryLand

Извршниот директор на Ситигруп, Џејн Фрејзер, вели дека се движиме кон „безгранична виртуелна економија“ – како да печатењето на 9 трилиони долари за 24 месеци веќе е доволно виртуелно за вас. Таа, исто така, се осврна на дигитализацијата на средствата, велејќи за Блумберг:

„Дигиталните средства ќе бидат широко прифатени и секјуритизирани и ќе видиме „аватари“ на средства кои постојат во повеќе од една форма помеѓу традиционалните средства, дигиталните природни средства и токенизираните верзии на традиционалните средства. Во овој свет, учесниците на пазарот ќе можат да одговорат до најавите „по часови“ и настани во странство во секое време од денот и низ временските зони. Природата на овие трансакции 24/7 ќе го намали оперативниот ризик, ќе ги насочи плаќањата низ платформите на глобално ниво и ќе го подобри искуството на потрошувачите и клиентите“.

Таа заклучи: „Едно е сигурно, 2050 година ќе биде виртуелна и ќе биде безгранична“.

Дејвид Сигел од Two Sigma Investments LLC се осврна на технологијата на mRNA, крипто и вештачката интелигенција, додека Нир Бар Деа, ко-извршен директор на Bridgewater Associates, рече дека најважните иновации допрва ќе им овозможат на луѓето да соработуваат за проблемите заедно:

„Најважните иновации во следните неколку децении ќе бидат еволуцијата на пакет технологии за успешно да се поддржи пристапот на „отворена соработка“. светот, за другите да можат да го сварат, да учат од него, да го подобрат и – на крајот, ако вистината и заслугата победат – да му веруваат“.