Во Парискиот музеј Пикасо, Дијана Видмаер-Пикасо е потопена во неспоредливото наследство на нејзиниот дедо, кој почина во 1973 година на 91-годишна возраст – една година пред да се роди. Афирмираниот историчар на уметност и специјалист за модерна уметност ме води до главната галерија на горниот кат, каде што има повеќе од десетина радосни портрети на нејзината мајка, Маја Руиз-Пикасо, како млада девојка. Пабло ја насликал во чорапи со пруги, држејќи го чамец-играчка или кукла; ја насликал во морнарска носија и монограмска беретка; ја насликал со зелени пигтили и сини усни или со сива кожа и со остри аголни раце и нозе. Ја насликал со прекрасна фасцинација, ослободена апстракција и татковска љубов.

„Маја Руиз-Пикасо, ќерката на Пабло“ го означува првиот пат кога толку многу дела од серијата, од јануари 1938 до октомври 1939 година, се претставени заедно. Покрај неговата уметност, изложбата служи и ризница со архивски сувенири: досега невидени книги со скици, неговите кутии јакни монтирани à la Joseph Beuys, влечка за доенчиња, исечоци од неговата коса и нокти (мошти од неговиот суеверен ум) , чудни исечоци и фигури на кукли. Кој е подобар портал во светот на Пабло отколку преку разновидноста сочувана од неговото семејство? „Мајка ми е многу организирана; не е дека најдов неуредни архиви. Но, беше интересно да се направи приказна за ова, [со] приказната што ја раскажува Пикасо“, вели Видмаер-Пикасо, кој беше кокуратор на шоуто. „Се е до спомените“.

 

Image may contain Art Art Gallery and Museum

Времето на ова шоу зависи од неодамнешниот развој: датумот на Маја, шема „Прифаќање во место“ која е вообичаена во Франција меѓу наследниците на уметноста и историските артефакти. Во 2021 година, првата ќерка на Пикасо, која сега има 86 години, подари девет дела на француската држава, а оваа селекција го формира следното шоу, „Нови ремек-дела: Денот на Маја Руиз-Пикасо“, надгледувана од главниот куратор Емилија Филипот. „Идејата беше да се остане во континуитетот на оригиналното семејно дружење од 1979 година – да има парчиња од сите медиуми – и тоа да ја опфаќа целата кариера на Пикасо“, вели Филипот.

Image may contain Art Human and Person

Една вечер, само неколку дена пред отворањето на шоуто, Видмаер-Пикасо – облечен во тексас Alaïa redingote, здолниште Chloé околу Фиби Фило и тренери на Gucci – се оддалечува од процесот на инсталација и во галерија со едно од надарените дела, Tête. d’Homme (1971), брусктно изведен портрет на неизбежно брадест маж сличен на Христос со цврст бран жолта коса. Од нејзиниот врат, заедно со значката на музејот, висат два златни ѓердани произведени од Мене, брендот за накит што таа го основаше заедно со Рој Себаг. Во знак на почит на нејзиниот дедо, едниот е привезок во кој ставила прамен коса од нејзината ќерка Луна, која овој месец наполни пет години. Некако, Видмаер-Пикасо, исто така, најде време во изминатата година да биде коавтор, заедно со Филип Шарлие, волшебникот на Пикасо (Галимард), книга која нурнува подлабоко во суеверија и фетиши кои ја поткрепуваа неговата креативна сила.

Image may contain Art and Art Gallery

Но, увидот на Видмаер-Пикасо се покажува и единствено и интимно преку нејзините приказни за Маја, импресивно украсени како Commandeur des Arts et des Lettres и chevalier de la Légion d’honneur. Овде, таа споделува како едно дете, нејзината мајка, ја освоила имагинацијата на еден од најголемите уметници на сите времиња.

Image may contain Wood Figurine and Plywood