Кога Скарлет Вотерс, која е глува, почна да прави TikToks во март 2020 година, таа беше „преплашена“ од можноста да создаде содржина на платформа за споделување видео што сè уште немаше воведено затворени титли.

Отпрвин, Вотерс објавуваше видеа на кои танцува, „бидејќи тоа го правеа сите други“. Но, со оглед на тоа што видеата со синхронизирање усни беа еден од најпопуларните жанрови во тоа време, таа реши да го натопи прстот во правењето „ASL корици“ – користејќи американски знаковен јазик (ASL) за да се потпише со стиховите на песната додека синхронизираше усни.

„Еден мој пријател направи кавер на една песна со ASL и бев толку фасциниран од неа, што мислев дека морам да се обидам“, изјави Вотерс за Insider. „Никогаш претходно не сум правел насловна ASL, па сето тоа беше многу ново за мене, но брзо ја зедов и веднаш стана една од моите омилени работи за правење“.

Оттогаш доби повеќе од 5,2 милиони следбеници и 200 милиони лајкови на сите нејзини видеа.

@scarlet_may.1 over & over 💕 #fyp #foryou ♬ over – rated R

Вотерс е еден од многуте глуви или наглуви креатори на TikTok кои се самоидентификуваат со субкултурата позната како #DeafTok, која моментално има 1,1 милијарди прегледи и е преплавена со видеа на креатори кои ја подигнуваат свеста за проблемите со пристапноста, споделувајќи информации за животот како глуво лице, кое ги едуцира гледачите за интеракција со глуви луѓе и, се разбира, објавување наслови на ASL и други општи содржини на TikTok, како видеа „подгответе се со мене“.

TikTok не секогаш ги поздравувал глувите или наглувите создавачи, но клучното ажурирање на пристапноста на затворените титли пред една година и помогна на заедницата да процвета. Видеата имаат генерално позитивен одговор, при што гледачите често поставуваат повеќе прашања во коментарите.

Многу креатори ги споделуваат своите искуства како дел од заедницата на глуви и нејзиниот јазик и култура. Тие често користат хаштагови за да покажат дека се идентификуваат како глуви или наглуви (#hoh), или комбинација на хаштагови – многу луѓе со наглувност се идентификуваат и како глуви, без оглед на нивното ниво на губење на слухот и како членови или сојузници на заедницата на глуви, која во САД обично ја споделува употребата на ASL.

DeafTok им дава простор на креаторите да ги споделат своите искуства во инклузивна и прифатлива средина, често станува вирална и дозволувајќи им да се поврзат со други корисници.