Со седиште во прекрасната Тоскана, италијанската уметница Даниела Форти користи уникатна техника на фузија на стакло за деликатно да направи светлечки уметнички дела.

Наведени како „инсталации на скулптури“, секое парче ги прикажува иновативните методи на уметникот и интересот за светлината. Додека овој инвентивен пристап кон вековниот процес на обработка на стакло е евидентен во целиот нејзин опус, тоа е најубаво видливо во нејзината тековна серија светлечки стаклени скулптури од медуза. Светлосни стаклени скулптури „медуза“ што капе со шилести пипала

Секое парче како маса ја доловува грациозната флуидност и лебдечката природа на водните животни. За разлика од конструкцијата со 4 краци на традиционалната маса, скулптурите од медуза на Форти користат мрежа од заплеткани пипала како структурна потпора. Навидум капе од површината на масата, овие пипала елегантно ја комбинираат секојдневната функција со експерименталната уметност – клучен аспект од практиката на Форти.

За да го создаде секое уникатно уметничко дело, Форти прецизно користи уникатен метод на обработка на стакло што го спојува стаклото со кристалот. Наречен стаклена фузија, овој процес кулминира со единствените стаклени формации карактеристични за медузата на Форти. „Фузија на стакло во основа значи да се конструира ново стакло од цврста состојба, составувајќи различни парчиња кои, при контакт со топлина која варира од 800 до 850 ° C, стануваат толку течни што длабоко се претопуваат на неповратен начин“, објаснува таа на неа. веб-страница. „Процесот на ладење е прилично бавен за да се овозможи целосна реорганизација и враќање на молекуларната стабилност што ја поседуваа материјалите пред да се загреат“. Токму оваа комбинација на креативност со непоколебливо трпение му овозможува на Форти да изработува извонредни и етерични уметнички дела.

 

Glass Jellyfish Table Glass Sculpture Daniela Forti

 

Glass Jellyfish Table Glass Sculpture Daniela Forti

 

Glass Jellyfish Table Glass Sculpture Daniela Forti

 

Glass Jellyfish Table Glass Sculpture Daniela Forti

 

Glass Jellyfish Table Glass Sculpture Daniela Forti

 

Glass Jellyfish Table Glass Sculpture Daniela Forti

 

Glass Jellyfish Table Glass Sculpture Daniela Forti

 

Glass Jellyfish Table Glass Sculpture Daniela Forti

 

Glass Jellyfish Table Glass Sculpture Daniela Forti

 

Glass Jellyfish Table Glass Sculpture Daniela Forti

 

Glass Jellyfish Table Glass Sculpture Daniela Forti

 

Glass Jellyfish Table Glass Sculpture Daniela Forti