Смртта на Мерлин Монро беше прогласена за „веројатно самоубиство“, но прашањата опстојуваат за високите врски на ѕвездата – и како тие би можеле да бидат искористени од мафијата, Советскиот Сојуз и ФБИ. Сега, новите детали од авторот Ентони Самерс фрлаат појасна светлина врз превирањата што се вртат околу Монро – вклучително и нуклеарни стравови, толпи шпиони и таен посетител на Кенеди – на последниот ден од нејзиниот живот.

Истражувачкиот новинар Ентони Самерс, финалист за Пулицеровата награда за историја за Единаесеттиот ден: Целосната приказна за 11 септември и Осама бин Ладен, ја ажурираше својата книга Божица: Тајните животи на Мерлин Монро од 1985 година, со значаен нов материјал.

Содржината ќе биде прикажана во документарниот филм на Нетфликс, Мистеријата на Мерилин Монро: Нечуените ленти, кој ќе се појави на стриминг сервисот на 27 април. Книгата е објавена во САД од Open Road Media и е достапна сега.

PW разговараше со Самерс за ревидираното издание, за тоа какви нови работи јавноста ќе научи за Монро и Кенеди и многу повеќе.

, StoryLand

 

Кои се најинтересните аспекти на ова ревидирано издание и зошто се тие вредни за вести?

Со именување на имиња, кои претходно не беа соопштени, и објавувајќи долго цензурирани документи, со филмот се даваат јасни одговори на долготрајните прашања за смртта на Мерлин Монро. Дека претседателот Кенеди и неговиот брат јавен обвинител Роберт Кенеди беа компромитирани од нивните односи со Монро и, кога таа почина, френетично се обидувааа да го прикријат тоа ама сега тоа треба да стане историски факт.

Како она што го додавате во новото издание појаснува што всушност се случило на денот на смртта на Мерлин Монро?

На штиклирањето во последниот ден на Мерилин недостасуваа витални настани. Отсекогаш постоела празнина во хронологијата околу 21:30 часот, празнина за која верував дека може да се објасни со прославениот холивудски фризер Сидни Гилароф – човек кому му веруваа не само Мерилин, туку и Ава Гарднер и Елизабет Тејлор. Од околу 650 луѓе кои беа интервјуирани за мојата книга, Гилароф беше еден за кој бев сигурен дека нешто спречуваше минатата ноќ. Конечно, откако беше објавена мојата книга и пред да умре, тој се отвори. Мерилин, рече тој, му телефонирала „во очај“, зборувајќи за предавства од „мажи на високи места“. Таа му кажа на Гилароф дека Роберт Кенеди бил во куќата, и рекол дека ја прекинува нивната врска и дека таа се заканувала дека „ќе излезе во јавноста“.

Што мислиш сега што се случи таа ноќ?

Не им се препуштам на шпекулациите дека е убиена. Затоа што, спротивно на она што некои автори го сугерираат, нема докази за поддршка на таа теорија. Мерилин со години злоупотребувала апчиња за спиење. Таа земала апчиња минатиот ден, рече нејзиниот психијатар, а нејзиниот глас звучеше „заматен“ на она што можеби беше нејзиниот последен повик ноќта кога умре. Наодот од обдукцијата ќе биде дека нејзината смрт е „самоубиство – веројатно“. Од мојата работа во сплетот на информации, мислам дека Мерлин Монро беше преоптоварена за нејзините односи и со претседателот Кенеди и со неговиот брат Роберт, се почувствува отфрлена од двајцата мажи, имаше жестока расправија со Роберт кога тој ја посети нејзината куќа, а потоа – дали како крик за помош или намера да се убие – проголтала премногу апчиња. Силно сведоштво, од повеќе извори – вклучително и познат експерт за електронско следење и висок агент на ФБИ, именуван сега за прв пат, цврсто утврдува два факти. Криминалците, под притисок на семејството Кенеди, собрале значителни информации за вмешаноста на Кенедиите со Монро. А кога актерката умре, семејството Кенеди безмилосно се движеше да ги сокријат доказите за таа вмешаност. Прикривањето постепено се разоткри.

, StoryLand

Дали продолживте со вашето истражување уште од првото објавување на книгата или нешто неодамна ве поттикна да погледнете уште еднаш? Односно, што доведе до ова ревидирано издание?

Не ја продолжував работата на Монро толку многу, колку што го правам она што секогаш го работам, држејќи го досието отворено – на ист начин што го прави доброто спроведување на законот – и следејќи ги случувањата. Време беше книгата да се ажурира. И поттикот да се направи тоа беше кога Нетфликс одлучи да направи специјален 90-минут врз основа на доказите во книгата – која ќе се појави следниот месец. ФБИ на Џеј Едгар Хувер чуваше големо досие за Мерилин Монро, не само по нејзиниот брак со драматургот Артур Милер, кој Бирото го сметаше за опасен левичар. Кога мојата книга се подготвуваше за оригинално објавување, мојот адвокат за слобода на информации побара да бидат објавени особено два документи од 1962 година, наведени како примамливо „МЕРИЛИН МОНРО – БЕЗБЕДНОСНА РАБОТА – Ц“ (В за „Комунист“). Тие останаа, тогаш, целосно испразнети од пенкалото на цензорот.

Меѓутоа, на специјален брифинг, претставник на ФБИ му кажа на мојот адвокат дека извештајот ја цитира Мерилин, само неколку недели пред нејзината смрт, како вели дека присуствувала на ручек со еден од браќата Кенеди и дека разговорот вклучувал разговор за „моралот на атомско тестирање“. Денес, тој документ е објавен, со само неколку бришења, според Законот за слобода на информации. Извештајот за дискусија за „атомско тестирање“ дојде од две лица блиски на Мерилин кои извесно време доставувале информации за актерката до ФБИ. Вознемирувачко е тоа што кој било брат Кенеди требало да разговара за нуклеарни прашања – колку и да е безопасно – со зборлестата Мерилин. Зашто, ако се случил разговорот, тој се одржал само неколку месеци пред кубанската ракетна криза.

Како го направивте истражувањето за оваа книга?

Оригиналната работа за Божица вклучуваше старомодно копање – пред деновите на Интернет. Тоа значеше долг престој во Лос Анџелес и активирање на мрежа од истражувачи низ САД и пошироко. Многу од луѓето автентично блиски до ѕвездата биле затворени во периодот веднаш по нејзината смрт. Меѓутоа, додека стигнав на работа, усните беа полабави. Неколку клучни луѓе, особено оние со информации за нејзината смрт, инсистираа на анонимност. Тие за возврат сега главно починале, а се идентификувани во новото издание. Автентичноста на интервјуата на Мерилин од последните денови произлегуваат од фактот дека буквално сите интервјуа се зачувани на аудио лента. Нивните гласови драматично оживуваат во документарниот филм на Нетфликс кој наскоро ќе биде емитуван. Сè на сè, мислам дека она што го имаме сега – по сите овие години – е веродостојна приказна за последните денови на Мерлин Монро, валиден рекорд за историјата.