Сите очи се вперени во Илон Маск. Секој негов твит и потег создаваат метрички тон наслови. Тој е многу поларизирачка фигура, но за многумина како нас кои се нурнати во претприемништвото и деловните успеси, тој е суперхерој, инспирација и модел за улоги, сите завиткани во едно.

Му се восхитуваат на неговата навидум натчовечка работна етика, неговата способност некако да го повлече успехот од работ на неуспех и банкрот, да наруши и промени цели индустрии вредни трилиони долари и неговата неверојатна способност не само да ја предвидува иднината, туку и да ја направи.

Од PayPal до SpaceX, и Tesla до Neuralink, неговата низа неверојатни успешни претприемачки потфати се неспоредливи.

Но, на своите клеветници, Маск голем дел од својот успех го должи на несреќа при раѓање. „Се разбира дека тој е многу успешен“, би извикале тие, „тој е роден бел во апартхејдот во Јужна Африка од исклучително богат татко кој поседувал рудник за смарагд“.

Со други зборови, нема на што да му се восхитуваме. Имаше огромна среќа.

Па кој е во право?

Имаме ли многу да научиме од најбогатиот човек на светот или среќата навистина игра толку клучна улога во успехот?

Што е со другите? Ворен Бафет? Бил Гејтс? Опра Винфри?

Дали среќата ги однесе до нивните жестоки височини и статусот милијардер? Или тоа беше напорна работа и труд?

Тоа е трогателна тема. Тоа оди директно до корените на нашите верувања за „заслуженото“ во општеството. Овие две екстремни позиции, дека или била сета среќа, па затоа неправедна и незаработена, или сета напорна работа, па затоа праведна и заслужена, се на две поларни спротивности од спектарот.

Да почнеме со Ворен Бафет, познат како Oracle of Omaha поради неговата мудрост и проникливост и неговата незаменлива вештина за долгорочно инвестирање. Ако ја прочитате неговата биографија, тој во основа го поминува целото свое време читајќи финансиски извештаи и размислувајќи во што да инвестира. Сепак, самиот Бафет ги признава среќните околности што го потхрануваа неговиот успех:

„Имав многу среќа. Само што сум роден во Соединетите Држави во 1930-тите … немав ништо со изборот на Соединетите држави! И да имам пристојни гени за одредени работи… Во мојот случај, бев на некој начин ожиран за распределба на капиталот“.

Така, локацијата и времето на неговото раѓање, заедно со неговиот природен талент, е она што тој го смета за главните катализатори на неговиот успех, фактори кои беа целосно надвор од негова контрола.

Тој продолжува: „Само во мојот случај, јас сум роден во 1930 година со две сестри кои имаат секаква интелигенција и возење, но ги немаа истите можности… Да бев Црнец, мојата иднина ќе беше целосно различни. Да бев жена, мојата иднина ќе беше сосема поинаква“.

Значи, тој е среќен што е роден со вистинската боја и пол за да има корист, исто така. Дали Ворен Бафет работеше напорно? Дали ги вложил своите 10.000 часа? Апсолутно, тој го направи. Но, тој исто така имаше среќа во почетокот на својот живот да го пронајде она во што природно е добар и да има склоност да ужива во тоа.

Што е со Бил Гејтс? Дали знаевте дека тој беше еден од само неколкуте тинејџери во Америка кои имаа пристап до компјутер во доцните 1960-ти. Дали знаевте дека неговата мајка беше во одборот на IBM и му помогна да го добие договорот што доведе до профитабилен однос со нив за неговата нова корпорација Мајкрософт?

Добро, тогаш што е со Опра Винфри?

Сигурно, таа е доказ за моќта на американскиот сон. Нејзината распространета приказна е буквално онаа: од носењето на вреќа од компир како фустан во нејзиното сиромашно детство од 1950-тите во руралните средини Мисисипи, стана една од најбогатите и највлијателните луѓе во светот.

Каква среќа имала во нејзина корист?

Она што повеќето не го знаат за Опра е дека таа беше дете гениј, со збунувачки талент за читање и зборување на многу рана возраст. Таа ќе зборуваше во црквите на тригодишна возраст пред огромни собранија! Таа беше природна на сцената, на радио и на телевизија.
Значи, дали посочувањето на среќата што ја добија овие прославени личности некако го поништува нивниот успех? Дали тоа значи дека немаме што да научиме од нив и дека успешните приказни и студиите на случај се само забавно ѕиркање во животите на богатите и познатите или брендовите и компаниите што го направија тоа големо?

Успехот е секогаш кога луѓето ги користат нивните сили и околностите што ги имаат на патувањето.

Ние ги нарекуваме овие нефер предности.

Всушност, сите ние имаме неправедни предности. Не постои такво нешто како рамноправен терен за игра. Не постои „рамномерна“ почетна линија во животот. Секогаш има фактори кои некому му даваат почеток, или опасен ветер што го турка напред.

Во нашата нова книга „Нефер предност“, ги разложуваме овие рабови во пет категории. Ние го нарекуваме рамка MILES. Тоа е акроним што се залага за:

Пари: Капитал што го имате, или кој лесно можете да го соберете.

Интелигенција и увид: IQ, EQ и креативност.

Локација и среќа: Да се ​​биде на вистинското место во вистинско време.

Образование и експертиза: Вашето формално образование, а исто така и вашето самостојно учење.
Статус: Вашиот личен бренд, вклучувајќи ја и вашата мрежа. Така ве доживуваат.

Еве го ударот: Секоја предност (или недостаток) е меч со две острици. На пример, имањето малку пари може да ве направи покреативни и снаодливи.

Сите ние имаме неправедни предности. Ако можете да го идентификувате и да го искористите вашиот, можете да го најдете вашиот сопствен успех, како и да го дефинирате успехот за себе.

Кога станува збор за Илон Маск, би било неточно да се прикаже како едноставно среќен. Ако навлезете подлабоко во неговата приказна, ќе видите злоставување од неговиот татко, несреќно детство и тинејџерски години како прави тешка физичка работа и се тепа и штеди со неговата штотуку разведена мајка откако ќе се преселат во Канада.

Како што рече претприемачот Мајкл Соненфелд во едно неодамнешно интервју, не секој претприемач цени зошто бил успешен, бидејќи за секој човек кој има план, секогаш има среќа што исто така игра улога. Само статистичка работа е дека бројот на луѓе со два успешни бизниси е драматично помал од бројот на луѓе со еден. За луѓето да имаат три и четири успеси се сведува на еден од илјада претприемачи.

Претприемачите систематски ги преценуваат сопствените вештини кога биле успешни. Има вистински успех кога ќе го продадат својот прв успешен бизнис и ќе претпостават дека ќе бидат исто толку успешни и во следниот.

И само поради таа причина верувам дека не може да се каже дека успехот на Илон е едноставна работа на среќа. Немате таква среќа четири пати по ред.

Старата дебата за напорна работа против среќа добива нова димензија кога ќе почнете да ја гледате низ призмата на неправедните предности. Маск, како и сите успешни луѓе, едноставно го искористи своето.