Повеќето луѓе пијат најмалку 1 шолја кафе на ден, а многумина се чувствуваат како да не можат да се соочат со утрото без тоа. Па, зарем не би било одлично доколку нашиот сакан пијалок нѐ заштити од рак? Всушност, постои некоја причина да се верува дека може. Кафето се приготвува од зрна кои содржат антиоксиданси, за кои се смета дека имаат заштитен ефект против рак.

Истражувачите спровеле повеќе од 1.000 студии кои го разгледувале ова прашање, со мешани резултати. Некои рани студии покажаа дека кафето може да го зголеми ризикот од некои видови рак. Меѓутоа, оттогаш, поголемите и подобро дизајнирани студии ги ослабнаа тие заклучоци. И многу од поновите студии го поврзуваат пиењето кафе со намален ризик од некои видови на рак, вклучувајќи рак на простата, рак на црниот дроб, рак на ендометриумот и некои видови на рак на устата и грлото.

Но, во некои од овие студии, користа е откриена кај луѓе кои пиеле 4 до 6 шолји кафе дневно, што е многу. Премногу кофеин може да го попречи сонот, да предизвика мигрена и да предизвика дигестивни проблеми. И ако го пиете вашето кафе со крем и шеќер, додадените масти и калории може да придонесат за зголемување на телесната тежина – што го зголемува ризикот за многу видови на рак. Според Колин Дојл, MS, RD, извршен директор за исхрана и физичка активност на Американското здружение за рак, најсигурните чекори што секој од нас може да ги преземе за да го намали ризикот од рак се: не пуши, јадете добро и бидете физички активни.

И ако сакате да консумирате повеќе антиоксиданси, размислете да додадете повеќе зеленчук и овошје во вашата исхрана. Зеленчукот и овошјето се богати извори на антиоксиданси, а студиите покажуваат дека луѓето кои јадат повеќе од нив можеби помагаат да го намалат ризикот од рак.

Акриламид: хемикалија која се наоѓа во кафето
Во март 2018 година, судската пресуда во Калифорнија поврзана со акриламид, хемикалија формирана за време на процесот на печење кафе, покрена прашања меѓу потрошувачите. Судијата пресуди во корист на група потрошувачи која тврдеше дека компаниите за кафе во Калифорнија мора да објавуваат предупредувања за рак на клиентите. Но, оттогаш, државното тело за здравје на животната средина тврдеше дека акриламидот во кафето не претставува значителен ризик од рак врз основа на најновите истражувања, а всушност може дури и да има здравствени придобивки. Барањето за етикетата сега се разгледува.

Експертите од Американското здружение за рак, д-р Сузан Гапстур и Марџори МекКалоу, СцД велат дека се потребни повеќе истражувања за поцелосно да се разберат биолошките механизми кои се во основата на асоцијациите на пиење кафе, изложеност на акриламид и ризик од рак. Тие исто така истакнуваат дека акриламидот се наоѓа во помфрит, чипс и колачиња. Затоа, луѓето кои се загрижени за изложеноста може да размислат за ограничување на потрошувачката на оваа храна, што е во согласност со препораките на Американското здружение за рак за исхрана и физичка активност за превенција од рак.