Иако може да изгледаат поприродни и понеопасни од лековите на рецепт, ниту билните ниту хормоналните средства за спиење, вклучително и мелатонин, не се безбедни за време на бременоста.

Општо земено, најбезбедно е да се избегнуваат какви било апчиња за спиење за време на бременоста и неопходно е трудницата да се консултира со својот лекар пред да земе било каков лек или додаток.

Сепак, иако не е препорачливо да земате апчиња за спиење кога сте бремени, некои апчиња за спиење без рецепт се прифатливи. Антихистаминиците дифенхидрамин и доксиламин се безбедни во препорачаните дози за време на бременоста, дури и за долги периоди, но секогаш запомнете дека земањето повеќе од препорачаната доза на кој било лек за спиење може да биде штетно. И секогаш консултирајте се со вашиот лекар пред да земете повеќе од еден лек за да ви помогне да спиете.

Истражувањата покажаа дека бензодиазепините, еден вид апчиња за спиење, може да го зголемат ризикот од предвремено породување, бебиња со мала тежина, мали бебиња за гестациска возраст и породување со царски рез. Истражувањата исто така укажуваат на зголемена можност дека употребата на апчиња за спиење за време на бременоста може да предизвика проблеми со дишењето кај новороденчињата.

За другите лекови, нема доволно податоци за ефектите врз трудниците за дефинитивно да се каже дали се безбедни или не, а лекарите ги препорачуваат само на пациенти за кои придобивките ги надминуваат потенцијалните ризици.

Иако може да изгледаат поприродни и безопасни од лековите на рецепт, хербалните и хормоналните лекови за спиење, вклучително и мелатонин, се исто така небезбедни за време на бременоста. Раните истражувања сугерираат дека мелатонин потенцијално може да носи ризици, па иако немало опширно истражување за ефектите на мелатонин врз бремените жени, експертите не го препорачуваат тоа.

Trudnoća spavanje

– Треба да ги избегнувате сите лекови и најдобро е да користите некои природни препарати и чаеви. На моите трудници им советувам да користат чај од маточина со цветови од камилица, со можеби и една лажичка мед. Убаво ги смирува и релаксира, можат сами да си направат топла купка и да поминат некое време шетајќи наместо да пијат некој од лековите. Па, сега што точно е безбедно, секогаш се консултирам со фармацевти, но во принцип ништо не се советува, освен ако некој не пати од некоја екстремна несоница. Тогаш најдобро е да се види кај фармацевтите кој состав е најпогоден за пиење без да и се наштети на бременоста.

Ако продолжите да имате проблеми со спиењето за време на бременоста, прашајте го вашиот лекар за вашите опции. Иако апчињата за спиење може да бидат незгодни, вашиот гинеколог по избор треба да ви помогне да се справите со несоницата, бидејќи лекувањето на несоницата може да го намали и ризикот од постпородилна депресија – затоа е важно да го известите вашиот лекар.