Црн дијамант стар милијарда години, за кој се верува дека е најголемиот исечен дијамант во светот, е продаден за 3,16 милиони фунти (4,3 милиони долари).

Наречен Енигма, скапоцен камен од 555,55 карати, кој тежи приближно исто како банана, се очекуваше да достигне цена  повеќе од 4,4 милиони фунти во онлајн аукцијата

Аукционерот Сотби рече дека „купувачот се одлучил да користи криптовалута за купување“.

Постојат спротивставени теории за потеклото на каменот, вклучително и дека на Земјата бил пренесен од астероид.

Сотби не го идентификуваше купувачот, но по аукцијата, претприемачот за криптовалути Ричард Харт излезе на социјалните мрежи тврдејќи дека тој е купувачот на Енигма.

Тој им кажа на своите повеќе од 180.000 следбеници на Твитер дека „штом ќе се изврши плаќањето и ќе се преземе сопственоста“, скапоцениот камен ќе биде преименуван во „дијамант HEX.com“, во врска со блокчејн платформата што тој ја основал.

Скапоцен камен е карбонадо, кој е еден од најтешките форми на природен дијамант.

Карбонадите се исклучително ретки и досега биле откриени само во Бразил и Централноафриканската Република.

Бидејќи тие содржат осборнит, минерал кој се наоѓа само во метеорите, се верува дека потекнуваат од вселената.

Сотби ја опиша Енигмата како „едно од најретките космички чуда стари милијарди години познати на човештвото“.

Иако прецизното потекло на црните дијаманти е обвиткано во мистерија.

Црните дијаманти обично се стари околу 2,6 до 3,2 милијарди години – време пред да постојат диносаурусите.

Самата Земја е стара околу 4,65 милијарди години, што значи дека не е многу постара од црните дијаманти.