Договорот, кој, наводно, бил договорен во принцип, ќе го преземе Crypto.com како спонзор од руската државна енергетска компанија Газпром. УЕФА, европското раководно тело за фудбал, го откажа договорот со Гаспром во март по руската инвазија на Украина.

Crypto.com го раскина договорот поради регулаторни грижи во Велика Британија, Франција и Италија, со правни проблеми околу опсегот на нејзините лиценци за трговија и работа.

Размената со седиште во Сингапур зеде гунг-хо пристап кон спортското рекламирање во текот на изминатата година, потпишувајќи 20-годишен договор за именување со Стејплс центарот во Лос Анџелес за 700 милиони долари и натрупувајќи 150 милиони долари во спонзорства за трки во Формула 1. Исто така, плати 100 милиони долари за реклама во која се појавува холивудскиот актер Мет Дејмон додека сакаше да заработи на минатогодишниот пазар на бикови.

Од тогаш, сепак, цените на криптовалутите паднаа. Биткоинот падна од 69.000 долари во ноември на околу 20.000 долари во моментот на пишување, а индустријата се подготвува за она што некои го нарекуваат „крипто зима“.

Ниту Crypto.com ниту УЕФА веднаш не одговорија на барањето на CoinDesk за коментари.