CoinSpot во петокот рече дека ќе стане првата крипто продавница на национално ниво што ќе им понуди на своите корисници можност да купуваат NFT во рамките на својата платформа

Една од најголемите австралиски берзи според вкупните корисници изјави во петокот дека започнува со сопствен NFT пазар во рамките на својата постоечка платформа оваа недела во обид да го поедностави процесот на купување и продавање.

Пазарот (незаменлив токен) првично ќе наведе курирана група на добро познати NFT проекти, вклучувајќи го Bored Ape Yacht Club и серијата Gauntlet на австралискиот Creator BossLogic.

Размената, која е одобрена од државното набљудувач на трансакциите AUSTRAC, е прва од ваков вид во земјата што почна да им нуди на корисниците можност да купуваат во рамките на својата платформа, рече CoinSpot.

CoinSpot очекува да додаде повеќе NFT „во текот на следните месеци“ бидејќи се обидува да го олесни она што го гледа како товар при купување дигитални средства преку надворешни пазари.

„Ниту една друга платформа во моментов не им дозволува на корисниците да купуваат NFT со кој било крипто по избор“, изјави портпаролот на компанијата за Blockworks. Платформата рече дека корисниците ќе можат да купуваат користејќи ги повеќето добро познати крипто.

Тековните процеси за купување NFT од пазари како што е OpenSea вклучуваат воспоставување крипто-паричник, поврзување на споменатиот паричник со пазар и обезбедување на правилното крипто е вчитано за да се постави понуда.

Повеќето добро познати проекти се деноминирани или продадени за етер. Сепак, CoinSpot тврди дека проблемот лежи во недостатокот на образование на новодојденец околу технологијата и се обидува да ги намали „техничките бариери“.

„Ако погледнеме наназад на појавата на раниот интернет, јасно е дека изградбата на најпристапната, најлесна за употреба и безбедна технологија е клучот за масовноста“, рече главниот директор за производи на CoinSpot, Гери Хауелс. „Секојдневните Австралијци не треба да прескокнуваат низ обрачите или да пропуштат пристап до проекти само затоа што тековниот процес на купување NFT е комплициран и збунувачки“.

Тој рече дека луѓето треба да имаат ист пристап до пазарот и покрај тоа дали се лаик или поединец од висок профил.