Еден човек од Америка за многу кратко стана најбогатиот човек на светот откако случајно му беа заслужни 92 квадрилиони долари.

Многумина од нас фантазираат да добијат на лотарија за да можеме да го живееме остатокот од животот во луксуз, но еден човек во САД постигна нивоа на богатство што ниту нашите најлуди соништа не можеа да ги остварат, откако квадрилиони одеднаш се појавија на неговата сметка на Paypal.

Во јули 2013 година, 56-годишниот Крис Рејнолдс ја отвори својата сметка за да открие дека Paypal погрешно му припишал 92.233.720.368.547.800 долари.

Ова накратко го направи најбогатиот човек на светот, а воедно и единствениот квадрилионер на Земјата.

Во тоа време, различни медиуми истакнаа дека тоа го прави повеќе од милион пати побогат од мексиканскиот телекомуникациски магнат Карлос Слим, кој вредеше 67 милијарди долари.

„Тоа е љубопитна работа“, рече Рејнолдс, од округот Делавер.

„Не знам, можеби некој се забавувал“.

Пред да се појави неочекуваниот кредит на неговата сметка, Рејнолдс рече дека најмногу што некогаш заработил на PayPal е „малку повеќе од 1.000 долари“ продавајќи сет стари гуми на BMW на eBay.

The credit made him the only quadrillionaire at the time. Credit: PayPal/Chris Reynolds

Меѓутоа, за негова тага, паничното лице во PayPal набргу сфати што се случило и го поправи проблемот и му се извини за „непријатноста“.

Во соопштението на компанијата се вели: „Ова очигледно е грешка и цениме дека г-дин Рејнолдс сфати дека тоа е така“.

Откако ги подигна парите откако ја сфати грешката, PayPal понуди да донира непозната сума на пари во добротворна организација по избор на Рејнолдс.

Во една подоцнежна изјава се вели: „Сметаме дека е инспиративно што тој одлучи да ја искористи оваа појава за да донира за кауза во која верува.

„И се надеваме дека ќе го почитуваме овој дух со тоа што ќе донираме за кауза по негов избор – го контактиравме за да ја направи оваа понуда и да му кажеме дека сме благодарни што е клиент!“

Рејнолдс, кој првично ја објави приказната, дека огромната сума направила да се чувствува „како милион долари“.

„Отпрвин мислев дека должам квадрилиони“, рече тој.

„Беше доста големо изненадување“.

На прашањето што би направил доколку можел да ги задржи парите, тој рече дека би ги искористил за „да го плати националниот долг“.

Рејнолдс додаде: „Тогаш би го купил Phillies, ако можам да добијам одлична цена“.

The credit made him the only quadrillionaire at the time. Credit: PayPal/Chris Reynolds