Зарем не би било убаво вашето дете да порасне за да стане претприемач?

Претприемачите, според мене, не се само основачи на профитни бизниси. Тие се издржливи, вредни луѓе кои започнуваат нешто, кои смислуваат идеи и ги оживуваат и кои страста ја претвораат во проекти.

Како истражување за мојата книга „Подигање претприемач“, интервјуирав 70 родители кои подигнаа многу успешни возрасни луѓе за тоа како им помогнале на своите деца да ги остварат своите соништа.

Она што го открив е дека комуникацијата игра голема улога во идната претприемачка искра на детето. Еве четири фрази кои овие родители никогаш не ги користеле кога нивните деца биле мали:

1. „Не ти верувам, па ти ја прегледав домашната задача и ти ги поправив грешките“.
Сите родители ја истакнаа важноста на одговорноста и одговорноста. Сакаа нивните деца да ја преземат сопственоста, да ги поправаат проблемите, да учат од грешките и да бидат посигурни додека стареат.

Но, не се работи само за домашна работа. Џон Ероу го напуштил колеџот неколку кредити пред да дипломира за да ја основа Mutual Mobile, технолошка компанија која генерирала повеќе од 200 милиони долари приход.

Кога бил во петто одделение, тој и неговите другари напишале училишен весник, кој веднаш се распродал. Но, тие не успеаја да направат проверка на фактите. Директорот збеснал, а неговите пријатели се нашле во неволја со родителите. Но, родителите на Џон се смееја и му рекоа да си ги поправи грешките.

„Знаејќи дека моите родители ќе ме поддржат, дури и кога некој авторитет беше против мене, ме натера да се удвоирам и да работам понапорно за да им покажам дека се во право што веруваат во мене“, рече Џон.

2. „Го зголемуваме вашиот додаток за да можете да купите што сакате“.
„Никогаш не дели бесплатна готовина“, ми рече еден татко.

Родителите со кои разговарав потекнуваа од широк спектар на социо-економски средини и ги учеа своите деца за вредноста на парите. Дури и побогатите деца мораа да работат за да трошат пари.

Најла Роџерс е основач на Мама Хоуп, непрофитна организација која финансира и се залага за организации во заедницата. Кога Најла била во средно училиште, сакала да оди во странство со својата класа по француски.

Но, наместо да ја плати целата сума, нејзината мајка рече дека мора да заработи половина од трошоците за патувањето. Без друг избор, Nyla чуваше бебиња, косеше тревници, шеташе кучиња, предаваше пливање и внесуваше податоци.

„Работев 15 часа дневно, седум дена во неделата за да ги соберам парите. До крајот на летото, собрав доволно за да одам. Тоа е она што го започна моето претприемачко патување“, рече таа.

3. „Нема активности после училиште додека не се подобрат вашите оценки“.
Многу од родителите со кои разговарав не ги разбираа страстите на нивните деца, но сите им дадоа многу време да се нурнат во тоа.

Некои деца ја продолжија својата страст покрај тоа што беа одлични ученици. Други ја вложија целата своја енергија во својата страст и не беа толку одлични на училиште. Родителите ги поддржаа без разлика.

Џон Чу, режисер на блокбастер хитови како „Луди богати Азијци“, имал страст за снимање филмови уште од времето кога бил второ одделение. Неговите родители имигранти водеа ресторан и се надеваа дека тој ќе го постигне американскиот сон работејќи напорно, но никогаш не им паднало на памет дека тоа може да биде на филм.

Во средно училиште, мајката на Џон се вознемири една вечер кога го затекна како работи на видео наместо домашна задача. Почна да плаче: „Но, ова е она што го сакам! Сакам да го правам тоа цел живот“.

Кога го зеде на училиште следниот ден, имаше книги за снимање филмови што ги доби од библиотеката. „Ако сакате да го направите ова“, рече таа, „проучете го и бидете најдобри во тоа“.

4. „Ќе ти дадам пари ако добиеш добри оценки“.
Растејќи, идните претприемачи никогаш не биле научени дека животната цел е да бидат богати. Наместо тоа, требаше да се успее, да се направи подобро, да се подобри и да се создаде нешто одлично.

Родителите разбраа дека нивните деца никогаш нема да бидат среќни ако се откажат од нешто во кое не уживаат, и дека никогаш нема да се истакнат во нешто ако не работат нон-стоп на тоа, и дека никогаш нема да работат без работа. -престани ако не го сакале.

Така тие израснаа деца кои ги вложија своите страсти во нивните бизниси и направија подобри производи и услуги. Децата веруваа дека, најверојатно, парите ќе дојдат. И дури и да не е, сепак би било подобро отколку напорно да работат на нешто што го мразат.

Како резултат на тоа, тие пораснаа со чувство за цел и со желба да направат разлика во светот.