Бред Пит, наградуваниот актер, продуцент и хуманитарец, сега може да го додаде скулпторот на својата постојано растечка листа на успешни кариери. Тој дебитираше девет негови дела во Музејот на уметност Сара Хилден во Тампере, Финска, на 19 септември 2022 година.

Пит веќе доби високи пофалби дури и од неговите најголеми сомневања. Британскиот уметнички критичар Џонатан Џонс изјавил: „Шокантно, Бред Пит се покажа како многу фин скулптор“ и тој „го заобиколи срамот на уметноста на славните за да открие што според било кој стандард се моќни, вредни дела“.

Едно од делата на актерот, насловено „Внимание кон тебе, ме видов, но овој пат беше предоцна“, е голема гипсена плоча која прикажува престрелка меѓу осум фигури. „За мене тоа е саморефлексија“, рече тој. „Се работи за тоа каде сум згрешил во односите, каде сум погрешил, каде сум соучесник. За мене, тоа се роди од сопственоста на она што јас го нарекувам радикален попис на себе, станувајќи навистина брутално искрен со мене и водејќи сметка за оние што можеби сум ги повредил, моменти кои штотуку сум згрешил“.

„Радикалниот инвентар на себството“ и неговиот живот продолжуваат со други дела, како што е големо парче бакарно ковчег полно со фрагментирани луѓе, како и скулптура во природна големина на човек кој ја става главата во порок.

Други скулптури од актерот имаат чувство на внатрешна болка и размислување. На пример, Пит ја истражува идејата за структурата и кревкоста на домот, можеби во врска со неговиот развод од Анџелина Џоли во 2016 година и неговото губење на старателството над децата. Првата скулптура на Пит, House a Go Go, е парче направено од старо дрво и лента. Друга серија силиконски домови се преполни со куршуми со различни мерачи со јасно дефинирана патека на секој куршум.

, StoryLand

Уметничкото дело на Пит беше претставено меѓу неговите пријатели британскиот уметник Томас Хаусаго и музичарот Ник Кејв. „За Ник и јас“, сподели тој, „ова е нов свет и наш прв влез. Едноставно се чувствува правилно“. „Во голема мера самоук“ Пит првично не беше најавен дека ќе биде дел од изложбата, која главниот куратор, Саријан Соиконен, ја опишува како „во таа смисла… возбудлива и прекрасна“.

Кејв и Пит ги создадоа своите дела „во дијалог со“ Хаусаго, кој вежба повеќе од три децении и е добро познат по своите скулптури. Поради пандемијата и настаните во личниот живот на Хаусаго, Хаусаго одлучи да ги вклучи Кејв и Пит во изложбата првично дизајнирана само за неговата работа. Хаусаго во изјавата рече: „Јас не сум јас. Јас сум НИЕ!“