За патниците низ Фарските Острови, патувањата со автомобил стануваат пократки и поубави. Неверојатна блескава „медуза“ делува како кружен тек во новиот тунел Eysturoy што беше отворен на 19 декември 2020 година. Структурата го поврзува главниот град на островите, Торшавн, со помалите области Стрендур и Солтнес. Оригиналната должина на патувањето беше приближно 34 милји, но сега патниците патуваат само 10 и пол милји – што значи дека едночасовното патување би траело нешто повеќе од 15 минути.

Естетиката на патот секако се чувствува соодветна за парче инфраструктура под морето. Медузата не е структурен член со чудна форма, туку природниот камен што останал кога остатокот од волуменот бил издлабен. Трондур Патурсон, фарскиот уметник избран за тунелот Естурој, користел боја и придружна скулптура за да ги трансформира чудните форми во магична подводна сцена. Уметноста на Патурсон е делумно инспирирана од локалните идеи, а делумно од неговите искуства на море кога го пресоздаде патувањето на Свети Брендан преку Атлантскиот Океан.

Скулптурата долга 260 стапки прикажува луѓе кои се здружуваат за „прстен танц“. Фарски верижен танц е „национален кружен танц на Фарските Острови“ кој постои уште од средновековни времиња. Има неколку правила освен здружување во круг или во долг синџир за да се овозможи повеќе луѓе да се приклучат. Патурсон објаснува: „Фигурите одат од темнината во светлината и ја симболизираат самата фарска идеја дека со спојување раце и работа заедно постигнуваме големи работи“.

A Massive Jellyfish Shaped Roundabout Guides Traffic in this Underground Tunnel

Тунелот Естурој обединува 52.000 луѓе кои живеат на Фарските Острови, иако некои велат дека таксата од 75 круни – или 12 долари – е премногу стрмна и опслужува премала група луѓе. Сепак, работата продолжува за подобрување на инфраструктурата на островите. Тунелот Сандој наскоро ќе ги поврзе Стрејмој и Сандој и е планиран за 2023 година.

Тунелите се најголемата инфраструктурна инвестиција досега во корист на Фарските Острови. Guðrið Højgaard, директорот на Visit Faroe Islands, е оптимист дека овој потег ќе им помогне на локалното население на повеќе начини отколку само да го скрати нивното патување. „Се надеваме дека оваа нова инфраструктура ќе помогне да се шират некои од туристичките придобивки пошироко околу североисточниот дел на Фарските Острови, а можеби и да ги поттикне фарските бизниси повеќе да се грижат за посетителите“.

Неверојатна блескава „медуза“ делува како кружен тек во новиот тунел Eysturoy. Тоа не е структурен член со чудна форма, туку природниот камен што останал кога остатокот од волуменот бил издлабен.

Тунелот Eysturoy наскоро ќе ги собере 52.000 луѓе кои живеат на Фарските Острови.

A Massive Jellyfish Shaped Roundabout Guides Traffic in this Underground Tunnel

Тунелите се најголемата инвестиција во инфраструктурата досега во корист на Фарските Острови и се надеваме дека ќе го зголемат туризмот.

, StoryLand