Минатата недела, истражувачите од матичната компанија на Фејсбук Мета го објавија BlenderBot 3, „јавно достапен чет-бот кој ги подобрува своите вештини и безбедност со текот на времето“. Четботот е изграден на врвот на јазичниот модел на Мета OPT-175B, всушност верзијата на компанијата со бела ознака на попознатата вештачка интелигенција GPT-3. Како и повеќето најсовремени вештачки интелигенции деновиве, што беше обучено на огромен корпус текст избришан од интернет на сомнителни начини и истурен во центар за податоци со илјадници скапи чипови што го претворија текстот во нешто што се приближува до кохерентност.

Но, каде што OPT-175B е текст-бот за општа намена, кој може да направи сè, од пишување фикција и одговарање на прашања до генерирање спам-пораки, BlenderBot 3 е потесен проект: може да има разговор со вас. Сепак, тој фокус му овозможува да внесе друга експертиза, а еден од најзначајните успеси на Мета е поврзувањето на јазичниот модел на поширокиот интернет. Со други зборови: „BlenderBot 3 е способен да пребарува на интернет за да разговара за речиси секоја тема“.

Згора на тоа, BlenderBot е дизајниран да се подобрува преку повратни информации за претходните разговори, додека големите јазични модели како OPT-175B се генерално прилично статични. „Првичните експерименти веќе покажуваат дека како што повеќе луѓе комуницираат со моделот, толку повеќе тој учи од неговите искуства и толку подобро и побезбедно станува со текот на времето“, велат од компанијата, „иако безбедноста останува отворен проблем“.

Да застанеме и да ги земеме последните неколку зборови пред да продолжиме.

Кога Мета го објави проектот, моите веѓи малку се подигнаа на примерот од разговорот со кој го избра за да ја илустрира објавата – разговор помеѓу корисник и BlenderBot во кој вештачката интелигенција, добро, лежи. На прашањето што прави таа вели „Работев на мојата нова книга цела ноќ“ и се надоврзува на тврдењето дека книгата ќе биде нејзината деветта, со претходните романи вклучувајќи „модерно прераскажување на гордоста и предрасудите“.

Прашањето за тоа што значи да се сака вештачката интелигенција да ја каже вистината е незгодно прашање. Како што видовме во јуни со LaMDA на Google, основната цел на овие модели е да му дадат на корисникот соодветен текст за да го заврши својот потсетник: ако ја прашате машината што направила викендот, машината веројатно е точна кога претпоставува дека вие сакате да се вклучите во лесна игра на улоги, наместо да се држите до фактите.

Како и да е, одлуката да се рекламира BlenderBot со разговор во кој лаже корисник укажува на ставот што компанијата го зазема со него. Идејата е дека, со објавувањето на проектот како чет-бот на интернет, Мета има поголема слобода да експериментира без да ризикува негативни резултати. GPT3 и OPT-175B се модели на работни јазици, наменети да се користат – меѓу другото – за сериозни комерцијални претпријатија. BlenderBot 3, сепак, е малку за смеење.

Оттука и оние отворени прашања за безбедноста. Во рок од неколку дена откако BlenderBot беше онлајн и подготвен да се меша (само со Американците, за жал), корисниците објавуваа некои зачинети примери на излезот на четботот.

Jeff Horwitz tweet about Facebook

Renee DiResta tweet from 7 Aug 2022