Напишав книга за тоа како можеме да се погрижиме светот никогаш повеќе да не страда од нешто како KОВИД-19. – вели Бил Гејтс во својата нова колумна на неговиот блог.

Знам дека можеби е тешко да се поверува додека сè уште се обидуваме да го ставиме КОВИД под контрола. Последните две години предизвикаа неверојатни тешкотии ширум светот, и не е лесно да се чувствувате оптимисти кога сте ја издржале мизеријата што ја доживеале толку многу луѓе. Но, секогаш кога ќе ги видам страдањата што ги создаде KОВИД 19- секогаш кога читам за најновиот биланс на смртни случаи или слушам за некој што ја изгубил работата или се вози покрај училиште што е затворено – не можам а да не помислам: не смееме да го направиме ова повторно.- додава Гејтс.

Ова е нешто за што размислувал долго време, а KОВИД 19 само појасно му дал до знаење дека светот треба да му даде приоритет на елиминирањето на пандемиите како закана за човештвото.

Го следам KОВИД 19 уште од раните денови на избувнувањето, работејќи со експерти од внатре и надвор од Фондацијата Гејтс кои се залагаат за поправеден одговор и се борат со заразни болести со децении. Научив многу во процесот – и за оваа пандемија и за тоа како ќе ја запреме следната – и сакам да го споделам она што го слушнав со луѓето. Така, почнав да пишувам книга за тоа како можеме да се погрижиме никој никогаш повеќе да не страда од пандемија.- вели Гејтс во својот блог.

Книгата се вика ,,Како да се спречи следната пандемија”, можете да ја прочитате на 3 мај 2022 година, а како објавувач се јавува Knopf во САД и Penguin Random House на меѓународно ниво.

Во книгата, се изложени конкретни чекори што можат да се преземат не само да ги запреме идните пандемии, туку, во тој процес, да обезбедиме подобра здравствена заштита за сите ширум светот.

Тој ги наведува лекциите што можеме да ги научиме од оваа пандемија, иновациите што ни се потребни за да спасиме животи и новите алатки што ни се потребни за рано и правично да ги запреме патогените.

Целта да нема повеќе пандемии е амбициозна, но напредокот што го постигнавме во последните две години – вклучувајќи ги огромните скокови напред што ги направивме со вакцините и знаењето што го стекнавме за респираторните заболувања – веќе нè постави на пат до успехот. Светот сега разбира колку сериозно треба да ги сфатиме пандемиите и моментумот е на наша страна. Никој не треба да биде убеден дека заразна болест може да убие милиони луѓе или да ја затвори глобалната економија. Ако ги направиме вистинските избори и инвестиции, можеме да го направиме COVID-19 последната пандемија – завршува Гејтс во своето излагање.

 

Ф.К