Британскиот конгоански драматург ја доби наградата Сузан Смит Блекбурн за нејзината дебитантска драма „Лава“, поставена во 2021 година во Буш во Лондон.

Бенедикт Ломбе е добитник на овогодинешната награда Сузан Смит Блекбурн за женски, трансродови и небинарни драматурзи.

Во специјалната презентација на Шекспировиот Глоуб во Лондон во понеделникот вечерта, Ломбе беше прогласена за победничка за нејзината драма Лава, мемоар-монолог што патува од Демократска Република Конго на Мобуту преку Јужна Африка по апартхејдот до денешен Лондон. Ова е првпат во историјата на наградата, востановена во 1978 година, наградата да оди на дебитантска претстава.

Лава беше нарачана од театарот Буш во западен Лондон, каде што беше поставена минатото лето, при што Ронк Адеколуџо играше британско-конгоанка која добива неочекувано писмо од Британската канцеларија за пасоши што ја наведува да открие мистерија. Продукцијата, во режија на Ентони Симпсон-Пајк, доби рецензија со четири ѕвезди од Кејт Вајвер од Гардијан, која се восхитуваше на начинот на кој го „преплете лирското раскажување со неуморен протест“. Претставата исто така беше во потесниот избор за минатогодишната награда Алфред Фагон за најдобра нова драма.

, StoryLand

Ломбе, британски писател и театар од Конго, роден во Киншаса, со седиште во Лондон, рече дека Лава „го слави Црнилото во целост, покажувајќи ја радоста, борбата, убавината и отпорот што го одржуваше нашиот опстанок. Ја напишав затоа што Сакав да направам нешто што ќе им овозможи на Црнците да влезат во простор и да заминат повисоки отколку кога влегуваа“. Таа беше една од трите британски драматурзи номинирани за наградата: Кае Темпест влезе во потесниот избор за Рај, преработка на трагедијата на Софокле Филоктет во Националниот театар, а Аманда Вилкин доби признание за „Олевање кожа“, која неодамна се врати во театарот Сохо, Лондон, каде работи минатото лето.

Повеќе од 160 претстави беа номинирани за овогодинешната награда. Меѓу судиите беа актерот Аџоа Андох, дизајнерот на осветлување Пол Констабл и Џастин Аудиберт, уметнички директор на театарот „Еднорог“ во Лондон. Ломбе доби парична награда од 25.000 долари и потпишан отпечаток од уметникот Вилем де Кунинг. Останатите девет финалисти добија награда од по 5.000 долари. Минатата година наградата ја освои Ерика Дикерсон-Деспенца за „Cullud Wattah“, претстава за кризата со водата во Флинт.