Големите згради понекогаш може да изгледаат како вештачки планини, бетонски и челични конструкции кои не носат чекор поблиску до небото. Најновиот проект за домување во Амстердам, замислен од Bjarke Ingels Group (BIG) и Barcode Architects, е спектакуларен пример за ова наречен Sluishuis. Таа стои како неверојатна визија која е вкоренета на своето место, а сепак лебди во воздухот. Острите геометриски агли на неверојатната структура се среќаваат со водата, градот и небото. Едниот агол се издигнува како ехо на лакот на бродот, дозволувајќи и на околната вода да влезе во надреален свет внатре.

Водата е синоним за Амстердам. Се протега низ градот и низ поморската историја на Холандија. Архитектите го искористија ова наследство за да создадат прекрасен градежен дизајн кој, како планина или статичен брод, ќе ги издигне своите жители и рекреативците кон поголема визија и ценење за животот. Зградата е толку погодна за луѓето и еколошки зелена што се издвојува како пример за станбена иднина не само за предградието ИЈбург, туку и за целиот свет.

Секој агол на зградата нуди различен поглед, свежо ново сфаќање на визијата на архитектурата. Апартманите висат над водата, за да можете да го пиете кафето и да гледате како едрилиците сонувано пловат под вас. „Се обидовме да дизајнираме зграда со изненадувачки променлива перспектива и уникатен современ карактер, кој го одразува идентитетот на идните жители и сите корисници на Sluishuis“, вели Дирк Питерс, основачки партнер во Barcode Architects. Насекаде има видови локални растенија, кои се качуваат по зградата од жардинери и трчаат преку покривот. Со вакво внимание на одржливоста и размислување за планетата, Слуишуис е зграда која речиси дише.

, StoryLand

Со нула коефициент на енергетски перформанси (EPC), сите 440 апартмани се енергетски неутрални, што ја прави зградата една од најеколошките досега создадени. Со тројно застаклување, одлична изолација и враќање на топлината од тушевите и системите за вентилација, тој нуди начин на живот кој е ослободен од вознемиреност од околината. Енергијата за зградата ја обезбедува сонцето – фатена и претворена во употреблива енергија со приближно 2.200 квадратни метри (околу 75.347 квадратни стапки) соларни панели.

Дневната светлина е вовлечена во зградата од сите страни, а висината, слоевите и нивоата создаваат различни гледни точки од кои може да се сонува. Содржани во единствената структура се зелените површини, урбан блок, улица на покривот до која се пристапува преку вертикална патека, архипелаг со пловечки градини и школа за едрење.

Дрвото и необработениот алуминиум овозможуваат зградата да се вклопи во пејзажот и да ги одразува променливите расположенија на времето и водата. Зградата е инклузивна, со сместување за луѓе со мешани приходи и во различни фази од животот. Во понуда се урбани студија, дуплекс пентхауси и премиум апартмани со сончеви тераси. До сите домови се пристапува од централниот двор, заеднички простор за рекреација и заедница, кој одговара на глобалниот повик за зелено живеење со нула енергија.