Apple и Jony Ive, за кои Стив Џобс еднаш рече дека имаат „повеќе оперативна моќ од кој било друг во Apple освен мене“, се разделија.

Ајв и Епл се договорија да престанат да соработуваат откако не можеа да се договорат за условите за продолжување на договорот, пишува Њујорк Тајмс. Ајв го напушти Apple во 2019 година за да основа независно дизајнерско студио наречено LoveFrom, но во тоа време рече дека со нетрпение очекува да работи со компанијата „за многу години што доаѓаат“.

Повеќегодишниот договор меѓу двајцата беше проценет на над 100 милиони долари, но бараше од Ајв да добие дозвола од Apple пред да може да прими нови клиенти (кои го вклучуваат Airbnb). Наводно, Ајв се наежил на тоа, а на некои директори на Apple им било непријатно со висината на договорот, како и со фактот дека неколку дизајнери заминале за да се приклучат на LoveFrom.

Ајв започна да остава свој белег во Apple кон крајот на 1990-тите со дизајнот на iMac, кој ги трансформираше компјутерите од беж кутии во капки за џвакање во боја на бонбони, со проѕирно пластично куќиште. Тој одигра клучна улога во дизајнот на iPod и iPhone и беше заслужен за дизајнирањето на белите слушалки на iPod-от. Тој исто така го надгледуваше развојот на Apple Watch.

По смртта на Џобс, Ајв наводно се судрил со Тим Кук (нешто што Кук го оспори). Во 2015 година, тој отиде со скратено работно време во компанијата и замина за да започне сопствен бизнис четири години подоцна.
Последното – и можеби најтрајното – наследство на Ајв во Apple беше дизајнот на неговото седиште слично на вселенски брод.