Apple наводно планира да дебитира Apple Watch од висока класа со поголем екран и нов дизајн, според извештајот на Bloomberg.

Apple минатата година ја зголеми големината на екранот со часовниците од Серија 7, кои нудат поголем екран  кој отстранува голем дел од границите на претходните модели. Но, Блумберг рече дека новиот модел од високата класа ќе ја има првата голема промена во дизајнот од 2018 година со екран кој е 7% поголем од серијата 7. Исто така ќе има полош дизајн, подолго траење на батеријата и сензор за температурата на телото, во извештајот кажа.

Тоа може да биде знак дека Apple ги таргетира часовниците на Garmin од серијата Fenix 7, кои имаат големи екрани, долго траење на батеријата и полош дизајн. Тие часовници се популарни меѓу планинарите и тркачите на кои им треба подолго траење на батеријата отколку што нуди Apple Watch.

Продажбата на Apple Watch е вклучена во сегментот „Други производи“ на компанијата, кој забележа приход од 8,81 милијарди долари минатиот квартал, што е зголемување за 12,3% на годишно ниво. Промените би можеле да му помогнат на Apple да се грижи за публиката која инаку не купила Apple Watch.

Се очекува Apple да објави и нова верзија на својот Apple Watch SE од 279 долари, според извештајот. Моделите SE обично вклучуваат карактеристики што се наоѓаат во претходните повторувања на Apple Watch, но по пониска цена.

Портпаролот на Apple не беше веднаш достапен за коментар.

Apple треба да ја пријави својата квартална заработка во четврток.