Apple треба да се ослободи од лозинките на своите производи од следниот месец, беше објавено.

Се верува дека технолошкиот гигант ќе воведе најавувања без лозинка од септември, кога iOS 16 ќе биде лансиран заедно со шпекулираните iPhone 14 и macOS Ventura за Mac.

Наместо да се најавуваат на веб-локација со помош на лозинка, од корисниците сега ќе се бара лозинка – дигитален клуч што не мора да го запомните и е автентициран со помош на вашиот отпечаток од прст (Touch ID) или лице (Face ID) на iPhone или Mac .

Новиот безбедносен процес значи дека корисниците на Apple имаат најавување кое едноставно не може да се погоди или протече и исто толку брзо се најавува.
Лозинките се зачувани на уредите на корисниците, но ќе се синхронизираат со повеќе гаџети со помош на iCloud Keychain на Apple, кој веќе постои за следење на лозинките.

Имено, овие дигитални клучеви не можат да бидат прочитани од никој, дури ни од Apple, што значи дека корисниците нема да се справат со напади на фишинг или прекршување на податоците бидејќи нема информации за предавање.

, StoryLand

На крајот, целта на Apple е Passkeys да работи заедно со уреди кои не се на Apple, како што се лаптопите со Windows и телефоните со Android.

Забележително, и Мајкрософт и Гугл развиваат системи без лозинка во последниве години, но сепак се чини дека Apple може да биде првиот од блокот.

Наводно, новиот iOS 16 ќе се појави во септември, откако големата промена беше најавена во јуни на светската конференција за програмери на Apple што се совпаѓа со нивните нови лансирања.

Потпретседателот на Apple за интернет технологии, Дарин Адлер, ги опиша Passkeys на WWDC како „акредитив од следната генерација што е посигурен, полесен за користење и има за цел да ги замени лозинките за добро“.