Австралиската ANZ банка стана првата голема финансиска институција во земјата која издаде и изврши плаќање на стабилна валута поврзана со националниот долар.

Користејќи го својот паметен договор компатибилен со Ethereum Virtual Machine (EVM) распореден преку платформата Fireblocks, ANZ во средата соопшти дека успешно го откупила својот стабилен coin A$DC поддржан од банка во вредност од 30 милиони долари.

Банката соработуваше со Fireblocks, Chainalysis и OpenZeppelin за да го создаде паметниот договор за стабилкоин „наменски изграден во куќата“. ANZ рече дека монетите биле префрлени помеѓу семејната канцеларија и менаџерот на фондот пред подоцна да бидат откупени во фиат.

Ова е првпат во земјата ваков потфат да преземе австралиска банка.

Поточно, банката постапи на барање на Виктор Сморгон Груп – истоимената семејна канцеларија на починатиот милијардер, која подоцна беше сместена во паричникот на канцеларијата Ethereum, кој беше хостиран на горната инфраструктура за старателство во сопственост на менаџерот на фондот за дигитални средства Zerocap. Семејната канцеларија е клиент и на банката и на Зерокап.

„Во оваа конкретна трансакција беа 20 минути од крај до крај, вклучувајќи го и ковањето“, рече извршниот директор на Zerocap, Рајан Меккол. „Претходно извршивме тестови кои траеја подолго додека внимателно се движевме низ секој чекор и би очекувал идните трансакции да бидат уште пократки штом ќе има тестиран, повторлив процес“.

Потегот и овозможи на семејната канцеларија да избегне да плаќа високи такси за конверзија помеѓу австралискиот стабилкоин поддржан од долар и USDC на Circle – стабилна валута поддржана од американски долари што Zerocap ја користи за да врши тргување во име на групата.

Со оглед на брзото порамнување на блокчејнот, и двете страни можеа значително да го намалат ризикот од побавни брзини на трансакциите често поврзани со традиционалните финансии.

„Stablecoins се нов начин за трансакции на клиентите и во овој случај беше ефикасен и директен начин за Victor Smorgon Group да пристапи до размената на дигитални средства на Zerocap и да ги премести средствата низ децентрализирана мрежа“, рече водачот на ANZ Banking Services Најџел Добсон во изданието.

, StoryLand

Bitcoin

Во услови на голем пресврт во политиката за дигитални средства, банките сега се обидуваат да добијат малку кожа во играта по годините на оградување. Најголемата австралиска финансиска институција, Комонвелт банка, почна да им нуди на своите клиенти можност да купуваат и продаваат крипто преку својата домашна апликација кон крајот на минатата година.

Софи Гилдер од Commbank, управен директор на Blockchain and Digital Assets, во понеделникот рече дека класата на средства во зародиш е „веќе мејнстрим“ и дека прифаќањето на корисниците на оние што купуваат крипто преку апликацијата било „преголемо позитивно“.

Издавањето на првиот дигитален долар во земјата, поддржан од банки, следи по повиците на австралискиот благајник Џош Фрајденберг, земјата да започне со истражување на дигитална валута на централната банка.

Иако сè уште не е централен дел од финансискиот пакет на владата, благајникот и актуелната Либерална партија се надеваат дека нивното слушање на лушпата за крипто застапниците низ целата земја ќе биде доволно за да ги издигне од предвидениот пораз на претстојните избори во мај.

Сепак, оние што за првпат влегуваат во крипто индустријата го гледаат приватното издавање на стабилни коини како ризик и претпочитаат да го одложат на големите институции чии имоти, велат тие, можат да обезбедат посигурно финансиско искуство.

„Ако дигиталните средства стануваат сеприсутни, на потрошувачите и на институциите им требаат безбедни шини“, рече Меккол. „Погледнете го Тетер и контроверзноста околу тоа; Дали повеќе би сакале да вршите трансакции во врзување или со стабилна валута поддржана од банка?

„Исто така, децентрализираните системи не исчезнуваат; иднината е повеќе синџир и екосистемот ќе заврши со значително учество и во централизираните и во децентрализираните системи“, рече тој.

„Идеалниот исход би бил инвеститорите да можат да се одлучат за кој и да изберат“.