Речиси 20 години по дебито на Cloud Gate, колоквијално наречено „The Bean“, во Чикаго, британско-индискиот скулптор Аниш Капур го откри својот близнак во Њујорк. Новата рефлектирачка скулптура е помала од својот претходник и сместена во аголот на населбата Трибека на Менхетен, под станот наречен Џенга. Иако церемонијата на именувањето нема да се одржи до пролет, модерната инсталација веќе го привлече вниманието на луѓето што минуваат.

Во споредба со Cloud Gate, долга 66 стапки и висока 33 стапки и сместена во средината на Милениум Паркот, новиот „мини грав“ е малку понезабележлив. Не само што е малку поситен по големина – со должина од околу 48 стапки и висок 19 стапки – туку и се обвиткува околу аголот на кулата, веднаш покрај тротоарот и раскрсницата. И покрај овие разлики, тој сè уште споделува многу особини со првата верзија на Капур, со 38 плочи од не’рѓосувачки челик кои се заварени заедно и полирани до мазна форма како камче.

Најновата работа на Капур чинеше помеѓу 8 и 10 милиони долари и не беше без дел од предизвиците. Покрај пандемијата, која ја продолжи изградбата на четири години, изработувачот на скулптурата, Performance Structures, Inc., исто така мораше да ја обезбеди инсталацијата на поинаков начин од Cloud Gate, која е забравена на плоштадот во Милениум Парк. „Скулптурата на улицата Леонард има различен механизам за поддршка“, објаснува изработувачот. „Кога ќе биде завршена, целата скулптура ќе биде суспендирана со систем од кабли и пружински членови, така што ќе може малку да се движи со промените на температурата и оптоварувањата од ветер и снег. Сите кабли ќе треба да бидат соодветно затегнати за време на процесот на инсталација“.