Анџелина Џоли не само што е силен застапник за правата на луѓето и децата, таа се залага и за прашања за заштита на животната средина и природата. Во новото интервју за магазинот „Мадам Фигаро“ таа зборуваше за изборот што го прави кога се во прашање нејзините деца, а кои ги споделува со поранешниот сопруг Бред Пит – Медокс, Пакс, Захара, Шајло, Нокс и Вивиен.

Таа исто така сподели со читателите дека дел од годината ќе помине во Камбоџа, земја за која е особено приврзана, имајќи предвид дека таму е родено нејзиното најстаро дете, 20-годишниот Медокс.

– Моето срце е врзано за неколку земји, а пред се за земјите на раѓање и наследство на моите деца. Но, морам да кажам дека Камбоџа беше првата земја со која воспоставив многу силна врска. Живеев таму и навистина ги запознав тие луѓе. Згора на тоа, таму станав свесен за проблемот со бегалците.

– Кога првпат ја посетив Камбоџа во 2000 година, не знаев ништо за земјата и бев изненаден од степенот на моето незнаење. Го сакам народот на Камбоџа со целото мое срце. А мојот син Медокс, мојот најстар, беше тој што ме направи мајка.

, StoryLand

Таа зборуваше и за тоа како ги воспитува своите деца со еколошки начин на размислување, објаснувајќи што им значи тоа и како тие го разбираат.

– Верувам дека новата генерација е многу посвесна и побудна отколку што бевме на истата возраст. Се разбира, лесно е да станеме загрижени за иднината кога ќе ја видиме несоодветноста на законот или бавноста на политичарите да ги променат работите. Од моја страна, давам се од себе да ги едуцирам младите луѓе од глобална перспектива, вклучително и животната средина. Јас сум дури и коавтор на книга на оваа тема која зборува за правата на децата и младите. Што се однесува до моите деца, се трудам да не бидам таква мајка која зборува зошто е важно да се размислува за околината. Претпочитав сами да одлучуваат како ќе пораснат, со потопување во различни средини, со стекнување пријатели од различни култури, накратко, да живеат и да чувствуваат најмногу емоции и можни искуства. Верувам дека разбирањето, почитта и отвореноста кон другите станаа речиси органски концепти за нив.