Мурал на уметникот на улична уметност Александар Паломбо се појави на еден од главните плоштади во Милано.

По повод месецот на ракот на дојката, кој се слави низ градот во текот на октомври со цел да се подигне свеста за важноста на превенцијата, но и да се даде поддршка на засегнатите жени, мурал на уметникот од улична уметност Александар Паломбо се појави во една од Главните плоштади во Милано.

Наречен „Сакај се себеси“, овој мурал со ликот на актерката Анџелина Џоли со голи гради и со лузни од мастектомија, според самиот уметник, е форма на поддршка за сите жени во борбата против оваа злобна болест.

За потсетување, оваа холивудска ѕвезда во 2013 година во отворено писмо објавено во Њујорк Тајмс откри дека и била подложена на радикални операции за отстранување и на градите и на јајниците заради превенција.

– Мајка ми почина на 56 години по десетгодишна борба со тумор на дојка. Докторите процениле дека имам 87 проценти шанси да добијам тумор на дојка, а 50 проценти од тумор на јајниците. Кога сфатив дека тоа е мојата реалност, решив да бидам проактивна и да го намалам ризикот што е можно повеќе – објаснила тогаш Анџелина Џоли и ги направила топ тема ракот на дојката и превентивните мерки.

Според податоците на Светската здравствена организација, ракот на дојката е водечка малигна болест кај женската популација во светот и ги погодува подеднакво развиените и неразвиените земји.

Последните објавени податоци покажуваат дека во светот се регистрирани над два милиони нови случаи, додека од истата болест годишно умираат повеќе од половина милион жени.

Mural Andđeline Džoli, Milano- Italija, street-art umetnik Aleksandro Palombo