Американскиот документарен фотограф Мајкл Чиничи е вљубен во Куба. Тој почна да ја посетува земјата откако ќе се олеснат ограничувањата за патување и оттогаш не погледна назад. Исчезната Куба е неговиот поглед на „душата на Куба“ преку евокативни фотографии од луѓето и местата во земјата. Оваа книга за масичка со голем формат содржи преку 300 слики од неговите први 24 патувања во островската држава и е достапна во три специјални изданија.


Моќните визуелни слики на Чиничи се придружени со приказни на англиски и шпански за да помогнат во водењето на наративот. Многу од овие приказни се раскажани од Кубанците кои создале силни врски со фотографот од Њујорк. И заедно, тие помагаат да се раскаже приказна за минатото, сегашноста и иднината на Куба.

Од интимни портрети до пејзажи до искрени моменти на улица, Vanishing Cuba е колекција што зборува на срцето. Вртејќи ги страниците, невозможно е да не се почувствува љубовта на Чиничи кон Куба. На овој начин, тоа е повеќе од фотографска книга, туку е љубовно писмо до сите Кубанци кои оставиле впечаток на фотографот и кои продолжуваат да ја поттикнуваат неговата страст да се врати.

Можевме да разговараме со Чиничи за неговата љубов кон фотографијата и Куба, како и за влијанието што тој се надева дека ќе го има „Исчезнувањето на Куба“. Прочитајте за ексклузивното интервју на My Modern Met и земете копија од Vanishing Cuba на Red Octopus Publishing или Amazon.

Што ја поттикна вашата љубов кон документарната фотографија и истражување на други култури преку вашата уметност?

Постојат многу жанрови на фотографија. Сите тие им се допаѓаат на фотографите на различни начини. Сакам да се поврзувам со моите субјекти. Ова го добивам главно преку луѓето и опкружувањето. Не добивам таков вид на повратна информација од статична фотографија. Не ме сфаќајте погрешно – сакам пејзаж, природа, архитектура итн., но едноставно не ја чувствувам истата поврзаност.

Се заљубив во документарната фотографија бидејќи го доловува реалниот живот на прекрасен и вистинит начин. Тоа му овозможува на гледачот да го види светот низ моите очи и подобро да ја разбере приказната што ја раскажувам.

Уживам да им давам на луѓето подобро разбирање за светот околу нив. Исто така, може да им помогне на луѓето да научат за новите обичаи и традиции и да ја ценат различноста на многубројните култури во светот.

Sunset in Cuba by Michael Chinnici

Како дојде до првичното патување во Куба и што беше тоа во земјата што ве привлече?

Кога сфатив дека патувањето во Куба е возможно, контактирав со некои пријатели кои ме поврзаа со вистинските луѓе. Да се има вистинскиот тим на теренот во Куба – или која било земја – е клучно за истражување и снимање уникатни, вистинити и привлечни слики.

Што ме привлече? Луѓето. Сите што ги знам, а кои отишле или кои сум ги донел на Куба, се заљубиле во луѓето. Јас не се разликувам. Сум патувал во многу земји и има нешто исклучително во Куба и кубанската култура. Народот има убавина во душата.

Cuban Woman Sitting on a Bed by Michael Chinnici

Кога тогаш се трансформираше во нешто поголемо?

Сега имам до 28 патувања со моето претстојно априлско патување.

Мојата фотографска туристичка компанија Photo Workshop Adventures води фотографски и културни патувања низ целиот свет, вклучително и Куба.

Како што растеше мојата љубов кон Куба и се зголемуваше глобалниот интерес за патување во Куба, така се зголемуваа и моите патувања. Но, и да не беше така, ќе најдов начин да се вратам и да го доловам секојдневието на кубанскиот народ. Веројатно ќе продолжам да одам на Куба неколку пати годишно, се додека тоа е изводливо.

Како Американци, ние често имаме многу специфична идеја за тоа како мора да биде во Куба врз основа на минатото историја меѓу нашите земји. Што беше најизненадувачкото нешто што го научивте низ времето поминато во Куба?

Најизненадувачкото нешто што го научив е колку Кубанците се слични со Американците. Освен различните разлики меѓу владите и пејзажот, луѓето се исти. Чувствуваме афинитет еден кон друг. Тоа е прилично извонредно. Зборувам за ова во мојата книга, како моите стравови и грижи на моето прво патување исчезнаа за неколку дена.

Размислете за бурните односи што ги имаа Соединетите Држави и Куба од Кубанската револуција во 1959 година, вклучувајќи речиси никакви дипломатски односи. 60-годишното трговско ембарго против Куба сè уште е во сила. Размислете како тоа ембарго влијае на секојдневниот живот на Кубанците. Ќе помислите дека ќе има многу омраза и гнев кон Американците. Спротивно е. Чудно, гледам само гнев кон кубанската влада.

Classic Car in Cuba by Michael Chinnici

Portrait of a Cuban Woman by Michael Chinnici

Дали има некоја слика која има посебно значење за вас, и како тоа?

Има премногу слики што ги направив за да има една слика што се истакнува и ми значи нешто посебно. Книгата содржи 300 слики, уредени од збирка од десетици илјади. Но бидејќи вие го поставувате прашањето, ќе ви кажам за приказната зад една фотографија.

Направив слика на една млада жена со наслов Егзотична убавина. Насловот го опишува нејзиниот уникатен спој на етникуми. Не ми е омилен, но има многу посебно значење. Бев во ресторан во Стара Хавана кога забележав келнерка со уникатен изглед. Ја прашав дали можам да ја фотографирам, а таа милостиво прифати. Одвојувајќи само неколку минути од нејзиното време, ја замолив да влезе во вратата од кујната и ја фотографирав.

Набргу потоа, Дејл и јас станавме пријатели (како што правам со многу мои средби). Брзо напред неколку месеци подоцна. Франческо, млад Италијанец со љубов кон фотографијата и Куба, кој ме следи на Инстаграм, ја виде мојата објава на Дејл. Тие се поврзаа, а кога завршија ограничувањата на Ковид, тој отпатува за Куба, каде што започнаа убава врска. Неодамна тие се венчаа во Фиренца, Италија. Знаејќи дека мојата фотографија поврза двајца луѓе и создаде прекрасна љубовна приказна, вреди сето она што го правам.

Black and White Portrait of a Cuban Taxi Driver by Michael Chinnici

Што се надевате дека луѓето ќе одземат кога гледаат во „Исчезнување на Куба“?

Се надевам дека луѓето ќе излезат со подобра љубов и разбирање за Куба и кубанскиот народ. Почувствувајте ја мојата поврзаност со кубанскиот народ и ценете ја мојата фотографија.