ФЕД ја подигна основната стапка за 0,75 процентни поени на дури 2,5%, но исто така потенцира дека економијата забавува.

Банката на федерални резерви соопшти дека ќе ја зголеми својата референтна краткорочна стапка за уште 0,75 процентен поен и, со најбрзото темпо на инфлацијата во последните четири децении, рече дека дополнителното зголемување на стапката „ќе биде соодветно“.

Претставниците на ФЕД во средата едногласно гласаа за зголемување на стапката на федералните фондови на опсег од 2,25% и 2,5%.

Ова е најбрзото темпо на затегнување од 1981 година.

Зголемувањето е четврто во годината откако ФЕД ги задржа стапките на нула за да го ублажи шокот врз економијата од пандемијата.

Нивото на стапки сега се совпаѓа со врвот во циклусот на затегнување 2016-2018 година. Тоа ја носи референтната стапка на територијата што ФЕД ја смета за неутрална – ниту ја поттикнува ниту ја забавува економијата.

Едно клучно прашање за економистите е колку ФЕД на крајот ќе мора да ја подигне својата референтна стапка на „рестриктивна“ територија со цел да ја сведе инфлацијата до целта на централната банка од 2%.

Во соопштението, ФЕД рече дека останува силно посветена на враќање на инфлацијата на таа цел.

Во опишувањето на економијата, ФЕД рече дека „неодамнешните показатели за трошењето и производството се омекнати“.

Но, во следниот здив, Банката на федерални резерви рече дека „добивките од работни места беа силни во последниве месеци, а стапката на невработеност остана ниска“.