Повеќето уметници трошат цел живот усовршувајќи ги своите цртачки вештини со нивната доминантна рака. Сепак, една исклучително талентирана уметница може да создаде реалистични портрети со двете нејзини раце, како и со нозете. Со седиште во Холандија, 29-годишната Рајацена ван Дам стана позната по нејзините неверојатни двосмислени способности за цртање. И не само што може да црта со двете раце, туку може да ги користи и рацете и нозете за да црта многу проекти во исто време.

Во видеото објавено на интернет, можете да го видите Ван Дам како седи на стаклена маса со четири листови хартија – два се распоредени на врвот на работната маса, а два се поставени на подот под него. Во видеото, таа почнува да скицира четири портрети со десната и левата рака, наизменично на различни страници честопати за да се осигура дека илустрациите напредуваат со исто темпо. Интересно е што таа ѝ го прави секое парче наопаку, што им олеснува на гледачите да гледаат како се случува магијата, но несомнено додава потешкотии во нејзиното мултитаскинг. Под проѕирната маса, Ван Дам ги држи четките за сликање меѓу прстите на двете нејзини стапала, користејќи ги алатките за да создаде големи портрети во сива скала. Проѕирноста на бирото и овозможува да фрла поглед надолу и да го следи напредокот на нејзините слики. Пред нашите очи, можеме да видиме како овој надарен уметник произведува четири посебни уметнички дела во исто време.

Додека Ван Дам веќе беше добро позната по нејзините двосмислени вештини во двете раце, ова беше еден од првите моменти кога ги користеше стапалата во исто време. „Сакам да се предизвикувам себеси, па си помислив зошто да не се обидам за прв пат да сликам со моите нозе додека цртам на реалистичен начин + наопаку, а исто така и еден цртеж во 3Д“, вели таа. Само во ова видео таа создава шест портрети: Бела Поч, Хари Потер, Били Ајлиш, Вондер Жена, Шакира и Анџелина Џоли. „Ме изненади колкава контрола можев да имам над моите стапала, нешто што никогаш претходно не го сфатив. Сето тоа време цртав додека мислев дека моите стапала се бескорисни со уметност и сега открив дека можат да направат многу повеќе отколку што мислев! Мислам дека ако сликам почесто со моите нозе, навистина можам да се подобрам. Се разбира, јас сум многу подобар со сликање со раце, но сликањето со нозе беше многу забавно!“