Купувањето на MGM од Амазон во вредност од 8,45 милијарди долари е завршено и студиото сега е дел од гигантот за е-трговија, објавија компаниите во петок, означувајќи ја втората најголема аквизиција во историјата на Амазон и додавајќи илјадници филмови и телевизиски епизоди на својата платформа.

Aмазon и MGM  објавија во петок кога содржината на студиото ќе почне да се појавува на неговата платформа. Штом ќе се случи, корисниците на Амазон ќе имаат пристап до содржини во сопственост на МГМ како што се франшизите за Џејмс Бонд и Роки, филмови како што се сериите „Тишината на јагнињата“ и „Пинк пантер“ и „Легално русокоса“ и телевизиски серии вклучувајќи ги „Приказната на слугинката“, „Гласот“ и Вистинските домаќинки од Беверли Хилс.

МГМ е добро познат по своите филмови направени за време на златното доба на Холивуд во 1930-тите до 1960-тите, вклучувајќи ги класиците како Волшебникот од Оз, Singin’ in the Rain и Gone with the Wind. Сепак, тие филмови не се дел од договорот со Амазон – WarnerMedia сега ги поседува сите филмови на MGM направени пред мај 1986 година, откако Тед Тарнер го купи студиото и неговата филмска библиотека во 1985 година.

MGM е една од бројните компании што Амазон ги купи во последниве години, но договорот од 8,45 милијарди долари е втор само по купувањето на Whole Foods од 13,7 милијарди долари од Amazon во 2017 година. натпреварувајте се со ривалите за стриминг како Нетфликс и Дизни Плус. Исто така, го става MGM на поцврста финансиска основа и му дава огромна дистрибутивна рака откако студиото се соочи со серија финансиски неуспеси од неговите славни денови на средината на векот, вклучително и прогласувањето банкрот во 2010 година.