Во телефонско интервју за „Le Journal du dimanche“ Ален Делон даде тажни уверувања. Додека минатиот март неговиот син изјави дека на актерот му оди многу добро, минатата недела читателите добија попесимистичен Ален Делон, koj зборуваше за неговата осаменост.

Сите мои пријатели ги нема

“Жан-Пол Белмондо минатата година, Роми, Миреј Дарк, Натали Делон, сите жени во мојот живот заминаа исто така. Единствената остана Брижит Бардо. Ние сме многу добри пријатели. Често разговараме, малку како двајца стари кретени да разговараат за она што го знаеле и поминале. Зборуваме и за денот кога ќе заминеме. Ѝ велам дека се надевам дека ќе замине пред мене за да можам да одржам пофалба во црквата. На што, таа одговара: Се надевам дека први си ти“.

Но, актерот не мора да се плаши од смртта затоа што зборува за смртта, тој знае и каде би сакал да биде погребан, како што се вели во написот во магазинот Elle: „Можеби и се придружувам на мајка ми, погребана во Бург-ла-Рајн. Сè уште не знам. Пред сè, сакам да имам мир. Не се плашам да умрам. „Неговиот единствен страв е да страда и да заврши во болнички кревет.

Тој, исто така, ја раскажува својата длабока неволја за светот во кој живееме.

„Го читам печатот секој ден. Тоа што се случува не ме радува, тоа е синџир од злобни информации. Секој ден има скандал, силување, убивање деца. Немојте да ми кажувате дека светот е среќен.“

Го загуби и вкусот за живот, 86-годишниот маж сега живее речиси сам со своите животни. „Сфаќам дека животот стана неподнослив, тој веќе не ме привлекува.“ И за да избега од овој катастрофален сегашен свет, актерот почива понекогаш во Франција, во својата палата од 55 хектари во Души во Лоаре, понекогаш во Швајцарија. Тој објаснува дека единственото нешто што сака денес е да има мир.

Ален Делон разговара за смртта на Роми Шнајдер

Мислам на неа секој ден

Во интервјуто Ален Делон се враќа на смртта на Роми Шнајдер. „Не можам да верувам дека тоа беше пред четириесет години. Мислам на неа секој ден. Таа веројатно е посреќна таму каде што е отколку тогаш.“ Актерот не присуствуваше на неговиот погреб во црквата. Тој вели дека не сакал да биде мета на фотографите. Но, тој го посети нејзиниот гроб неколку дена подоцна и присуствуваше на бдеењето во нејзиниот дом.

За време на интервјуто, актерот зборуваше и за својот син Ентони и неговата нова книга „Entre Chien et Loup“
„Тој сега има речиси 60 години, возраст во која треба да размислувате како човек на таа возраст, а не како дете. Она што го прави среќен многу ме боли. Тешко е за таткото. неговите сеќавања… Тоа е веројатно начин да се убие таткото.“ (…) „Не бев страшен со него. Бев сериозен и строг татко, тоа е се“.