За време на посетата на Северна Ирска, Кејт Мидлтон имаше, благо кажано, непријатна средба со една дама. Имено, додека 40-годишната војвотка се ракувала со граѓаните пред замокот Карикфергус, и пришла жена во зелена јакна. Кејт учтиво ѝ подаде рака, а жената на телефон и рекла: „Мило ми е што те запознав, но подобро ќе беше да си во својата земја“.

Сепак, војвотката не се потресе од тоа. Таа остана смирена и се насмевна, а потоа се сврте кон другите луѓе кои сакаа да и подадат рака. Жената потоа гласно извикала по неа: „Ирска им припаѓа на Ирците!“. Она што е интересно е дека принцот Вилијам воопшто не го забележал инцидентот бидејќи во тој момент разговарал со други луѓе.

За потсетување, принцот Вилијам и Кејт се преселиле во Виндзор со своите деца во септември, бидејќи сакале на своите деца да им дадат што е можно понормално детство. Освен тоа, кралското семејство само ја сака селата. Неколку дена по преселбата, светот беше шокиран од веста дека кралицата Елизабета Втора починала.