Акните се природно искуство низ кое поминуваат повеќето луѓе. Без оглед на тоа дали страдате од повремени акни или се борите со хронични акни, важно е да се грижите за вашата кожа.

Борбата против акните е различна за секого и затоа има толку многу производи за нивно лекување и сузбивање. Но, треба да имате на ум дека и покрај се што е достапно, прво и најважно е да отидете на дерматолог. Терапијата на секого е индивидуална, затоа не можете да користите препарати и методи на лекување како некој ваш близок.

Потешки и полесни форми
Причините за појава на акни и какви видови акни постојат.

– Главните фактори кои доведуваат до формирање на акни се: себореја, односно прекумерно лачење на себум, хиперкератоза или задебелување на надворешниот слој на кожата, потоа бактериска колонизација и воспаление. Што се однесува до причините за појава на акни, тоа се: гени, потоа одредени лекови, хормони и бактерии. Постојат неколку поделби и затоа типови на акни, од кои најчести се акните комедоника, акните папуло-пустулозни (како полесни форми) и нодулоцистичните акни и конглобата на акните како потешки форми.

Тинејџерскиот период за многумина е на возраст кога се соочуваат со акни. И додека некои се снаоѓаат со повремените мозолчиња, многумина се борат со сериозни облици, поради што губат самодоверба и се борат со формирањето слика за себе. Дали нечиј случај ќе биде посериозен, а со тоа и потешко лекување зависи и од гените.

– Гените влијаат на сè, од бојата на очите и косата до лачењето на хормоните, па природно некои луѓе имаат тенденција да добијат акни поради генетско условување. Ако двајцата родители или едниот родител имале акни, постои поголема веројатност дека и нивните потомци ќе имаат акни. Но, секако зависи и од другите претходно наведени фактори.

Акните се јавуваат и во зрелоста
Од друга страна, често слушаме дека некој го поминал адолесцентниот период без да се бори со акните и дека имал „чисто“ лице, но дека се се променило во нивните дваесетти. Многу познати личности кои се борат со, или се бореле со акни кај возрасните, се посветија на подигање на свеста за проблемот и споделија сè за нивните борби. Тоа се случува поради дополнителни хормонални промени во дваесеттите и триесетите. Таа забележува дека акните се состојба на кожата која може да се појави во зрелоста и дека тоа не е само проблем на тинејџер, туку не е нешто со кое никогаш не можеме да се справиме.

– Акните се кожна состојба која може да се лекува со помош на дерматолог и адекватна терапија. Колку побрзо започнете со лекување, толку е поголема можноста за заздравување.

Исто така, иако тие не се директни причинители, водата со која се миеме, воздухот и околината во која живееме, па дури и професијата со која се занимаваме исто така може да предизвикаат појава на акни, а во овие случаи, многу е важно да се биде свесен за потребната и адаптирана рутина за нега, која е погодна за загадени подрачја и работни услови.

foto Pixabay

Митови и вистини
Сигурно сте виделе реклами за разни препарати кои нудат магични и инстант решенија, како и совети за следење на исхраната и внесот на шеќер. Иако утврдивме дека сè почива на рутината и грижата, д-р Пелемиш ни покажува што од сето она што го слушаме од неексперти може да биде вистина.

– Иако не е докажано дека акните се директно поврзани со внесот на шеќер, исхраната пребогата со одредени јаглехидрати може да доведе до влошување на симптомите.

– Иако нема многу научни докази кои потврдуваат дека свилените навлаки за перници можат да ги намалат, па дури и да ги спречат акните, факт е дека тие се многу поубави и поудобни од полиестерските ткаенини, па на крајот можат да помогнат да се спречи црвенило и дополнителна иритација на кожата.

Сè започнува со одење на лекар
Важно е да се побара совет од дерматолог во раните фази на акните, па дури и кога симптомите се благи, бидејќи ефективниот медицински третман може да спречи влошување на болеста и дополнителни последици како лузни и други проблеми.

– Во зависност од тежината на состојбата на нечистата кожа и кожата склона кон акни, локална терапија, односно препарати за чистење и нега, како и медицинска терапија како ретионидна терапија или орални антибиотици, или комбинација од двете, може да се препишат во терапија.