Акциите на Tesla паднаа за повеќе од 12% во вторникот, бидејќи технолошкиот Nasdaq Composite падна за речиси 4%. Другите технолошки акции со мега-капитал како Apple, Amazon, Google и Facebook-родителката Meta паднаа за повеќе од 3%.

Падот доаѓа само еден ден откако одборот на Твитер го одобри купувањето на компанијата од 44 милијарди долари од Маск, што покажува дека дел од падот можеби е одраз на загриженоста на инвеститорите во врска со договорот. Маск обезбеди целосно обврзан долг од 25,5 милијарди долари, вклучително и заеми од 12,5 милијарди долари во однос на неговата акција на Тесла. Договорот вклучува и капитал од 21 милијарда долари.

И покрај тоа што е најбогатиот човек на светот, голем дел од богатството на Маск е врзано во акции на Тесла, што значи дека тој најверојатно ќе мора да позајмува против неговите имоти за да го финансира договорот.

Инвеститорите на Tesla, исто така, може да бидат загрижени за можните одвлекувања што би можеле да дојдат од поседување платформа како Твитер. Изгледа дека Маск сака силно да влијае на работењето на компанијата, што би можело да доведе до временска криза за него. Под претпоставка дека договорот ќе се затвори, Маск ќе биде одговорен за Tesla, Twitter и SpaceX. Тој, исто така, поседува два помали потфати, Boring Company и Neuralink.

Производителите на автомобили, вклучително и Tesla, се борат со зголемените трошоци на суровините што одат во батериите и недостатокот на полупроводнички чипови влошен со ограничувањата за Ковид во Шангај. Тесла во својот извештај за заработката во првиот квартал 2022 година на 20 април соопшти дека, иако приходите од автомобилската индустрија се зголемени за 87% од претходниот период на 16,86 милијарди долари, компанијата изгубила околу еден месец „обем на градба“ во Шангај поради исклучувањата на „Ковид“. Тесла генерираше околу 4,65 милијарди долари во Кина во првиот квартал од 2022 година. Кинескиот пазар сега учествува со 24,8% од приходите на Тесла.

Тесла исто така извезува автомобили од Кина на пошироките азиски и европски пазари. Иако неодамна отвори нова фабрика во Остин, Тексас и уште една во Бранденбург, Германија, компанијата само што почнува да го зголемува производството на овие локации.

„За повеќето возила, времето на чекање за испорака е доста долго. Оние автомобили испорачани во првиот квартал генерално носеа цени утврдени во претходните квартали и на нивоа пониски од автомобилите што се нарачуваат денес“, рече финансискиот директор Зак Кирхорн на повикот за заработка на компанијата. „Производството продолжува на ограничено ниво, а ние работиме да се вратиме на целосно производство што е можно побрзо“, додаде тој подоцна.

Тесла не очекува повторно да ги зголеми цените наскоро. Маск на истиот повик рече: „Сегашните цени се за возило испорачано во иднина, за шест до 12 месеци од сега“.