Акциите на Snap паднаа за повеќе од 25% во продолженото тргување во четвртокот, откако компанијата за социјални медиуми објави разочарувачки резултати во вториот квартал и рече дека планира да го забави вработувањето бидејќи смета со слаб раст на приходите.

Ко-основачите Еван Шпигел, извршниот директор и шефот за технологија Боби Марфи се согласија на нови договори за вработување кои ќе ги задржат на нивните работни места најмалку до јануари 2027 година.

Во писмото од инвеститорите, Snap рече дека не дава насоки за третиот квартал бидејќи „иднината останува неверојатно предизвикувачка“. Компанијата соопшти дека приходите досега во овој период се „приближно исти“ од една година порано. Според Refinitiv, аналитичарите очекуваа раст на продажбата од 18% за третиот квартал.

„Не сме задоволни од резултатите што ги испорачуваме, без оглед на моменталните трендови“, се вели во писмото од компанијата.

Тоа е последното поглавје во тешката година за Snap, чии акции изгубија речиси две третини од својата вредност во 2022 година. Во мај, Snap рече дека нема да ги исполни упатствата за вториот квартал што ги постави претходниот месец, што доведе до 43 % пад на цената на акцијата. Во тоа време, Snap наведе макроекономско опкружување кое се влошуваше многу побрзо од очекуваното.

Дури и со намаленото водство, Snap сè уште ги промаши проценките. Приходите се зголемија за 13% од пред една година, додека аналитичарите очекуваа раст од 16%.

„Вториот квартал од 2022 година беше поголем предизвик отколку што очекувавме“, се вели во писмото на инвеститорот Snap. Компанијата соопшти дека сега планира „суштински да ја забави нашата стапка на вработувања, како и стапката на раст на оперативните трошоци“.

Snap ги припиша своите разочарувачки резултати на забавувањето на побарувачката за својата онлајн рекламна платформа. Дополнително, предизвикувачката економија, ажурирањето на iOS на Apple за 2021 година и зголемената конкуренција од компании како TikTok ги наведоа маркетерите да се повлечат од своите трошоци.

Snap рече дека дури и некои релативно здрави бизниси ги ограничуваат своите обврски поради „притисокот на влезните трошоци поради инфлацијата“.

„Во одредени сектори со висок раст, бизнисите ги преоценуваат нивоата на инвестиции во услови на зголемена цена на капиталот, што дополнително се рефлектира во буџетите на кампањите и нивото на понуди по акција“, рече Snap.

Snap објави и програма за откуп на акции до 500 милиони долари. А за нивните нови договори за вработување, Шпигел и Марфи ќе добијат годишна плата од 1 долар и без надоместок на капиталот.

Претходно оваа недела, Snap дебитираше Snapchat за веб, десктоп верзија на мобилната апликација Snapchat што луѓето можат да ја користат за испраќање пораки и видео повици со нивните Snap контакти.

Snap откри нова десктоп апликација набргу откако дебитираше со својата платена претплата на Snapchat+, која чини 3,99 долари месечно и им овозможува на луѓето пристап до раните функции и да видат кој ги прегледал нивните Snaps.

Инвеститорите наскоро ќе добијат појасна слика за окружувањето на онлајн рекламите. Твитер треба да ги пријави резултатите во петок наутро, по што следат Alphabet и Meta следната недела.

Акциите на Meta и Pinterest паднаа за 5% во тргувањето после работното време во четвртокот, додека акциите на Alphabet паднаа за 2,9%, а Twitter паднаа за 1,5%.

Пазарната капа на Snap го достигна врвот на 136 милијарди долари во септември. Врз основа на цените по работното време, компанијата сега вреди 20 милијарди долари.