Нетфликс додава 2,4 милиони нови претплатници, удвојувајќи ги очекувањата пред започнувањето на нивото поддржано од реклами.

Netflix Inc. додаде повеќе од 2 милиони претплатници во третиот квартал откако се сопна во 2022 година со два последователни квартални падови, враќање што ги испрати акциите за повеќе од 15% повисоки во тргувањето после работното време во вторник.

Netflix (NFLX) објави нето добивка од 2,41 милиони претплатници во третиот квартал, додека аналитичарите во просек прогнозираат 1,1 милиони нето-додавања, според FactSet. Тоа следи по падот од околу 200.000 претплатници во првиот квартал и речиси милион во вториот квартал, што ја натера компанијата да планира огромни промени, вклучително и поевтино ниво на стриминг, поддржано од реклами, кое треба да пристигне во четвртиот квартал.

Во писмото до акционерите, директорите на Нетфликс рекоа дека очекуваат 4,5 милиони нови претплатници да се приклучат во четвртиот квартал, при што се предвидува дека приходите ќе пораснат на 7,78 милијарди долари од 7,71 милијарди долари пред една година. Аналитичарите во просек проценуваа приход од 7,97 милијарди долари и нето добивка на претплатници од 4 милиони за четвртиот квартал, според FactSet.

„По предизвикувачкото прво полувреме, веруваме дека сме на пат да го забрзаме растот“, напишаа директорите во писмото.

Веста ги испрати акциите на Нетфликс пораснаа за околу 15% во по објавувањето на резултатите, откако беа затворени со пад од 1,7% на 240,86 долари. Обемот на падови на претплатници ги пополни акциите на Нетфликс, кои паднаа за 60% досега оваа година, додека поширокиот индекс S&P 500 се намали за 22,8%.

Падот на стриминг-видео гигантот по бранот засилен од пандемијата само го засили притисокот од ривалските стриминг услуги во Walt Disney Co. (DIS), Apple Inc. (AAPL), Amazon.com Inc. (AMZN), Warner Bros. Discovery Inc. (WBD), Comcast Corp. (CMCSA) и Paramount Global (PARA).

Тоа не ги спречи директорите на Нетфликс да ги нападнат ривалите за стриминг поради профитабилноста. „Нашите конкуренти инвестираат многу за да ги поттикнат претплатниците и ангажманот, но градењето голем, успешен бизнис за стриминг е тешко – проценуваме дека сите тие губат пари, со комбинирани оперативни загуби во 2022 година над 10 милијарди долари, наспроти 5-6 милијарди долари годишно на Нетфликс. оперативен профит“, се вели во писмото на акционерите од челниците на Нетфликс.

Драматичната промена во климата за видео стриминг, онаа во која Дизни го надмина Нетфликс како лидер на пазарот во јули, поттикна радикална промена во Нетфликс. Минатата недела, компанијата го објави своето долгоочекувано ниво поддржано од реклами, кое дебитира на 3 ноември во САД за 6,99 долари месечно. Други 11 земји, вклучително и Канада и Мексико, ќе ја добијат услугата до 10 ноември. Компанијата, исто така, вети дека ќе ги спречи заедничките сметки и ќе продолжи со игрите.

Нивото поддржано од реклами директно ја признава конкуренцијата и неопходноста Нетфликс да се „прилагоди на новата нормала на стриминг пејзажот“, рече аналитичарот на Инсајдер Интелигенс Рос Бенес во белешка доцна во вторникот.

Нетфликс објави заработка во третиот квартал од 1,4 милијарди долари или 3,10 долари по акција, што е намалување од 3,16 долари по акција пред една година. Приходите на Netflix се подобрија на 7,93 милијарди долари во кварталот од 7,48 милијарди долари во истиот период пред една година, но ги пропуштија намалените очекувања. Аналитичарите анкетирани од FactSet очекуваа заработка од 2,14 долари по акција при продажба од 7,84 милијарди долари, проценки кои беа намалени во последните денови.

Резултатите од вторникот следат сериозно размислување кај раководителите на Нетфликс за тоа како да се спречи падот на посетите меѓу претплатниците што доведе до откажувања. Ко-извршниот директор Рид Хестингс се консултирал со персоналот за да најде начини како да ги натера претплатниците почесто да ја посетуваат платформата, според извештаите на Вол Стрит Журнал и Њуз на Блумберг.

Една таква стратегија е сузбивање на повеќе корисници кои споделуваат иста сметка. Во писмото од акционерите, Нетфликс вели дека „застанал на внимателен пристап за монетизирање на споделувањето на сметките и дека ќе започнеме да го објавуваме пошироко почнувајќи од почетокот на 2023 година“.

„Откако ќе ги слушнеме повратните информации од потрошувачите, ќе им понудиме можност на позајмувачите да го префрлат својот профил на Netflix на нивната сопствена сметка, а на споделувачите полесно да управуваат со своите уреди и да создаваат под-сметки („дополнителен член“), доколку тие сакаат да платат за семејството или пријателите“, се вели во писмото. „Во земјите со нашиот план поддржан од реклами со пониски цени, очекуваме опцијата за пренос на профили за заемопримачите да биде особено популарна.