Meta Platforms Inc., матичната компанија на Facebook и Instagram, го пријави својот прв квартален пад на продажбата, бидејќи економските превирања предизвикаа огласувачите да ги намалат буџетите.

Мета приходите беа 28,8 милијарди американски долари во вториот квартал, што е помалку од просечните 28,9 милијарди американски долари проценки на аналитичарите. Прогнозата на компанијата за тековниот квартал, исто така, падна. Акциите се лизнаа за повеќе од 6 отсто во доцното тргување.

Напорите за рекламна продажба на компанијата наидуваат на голем број проблеми. Маркетарите трошат помалку поради различните економски притисоци, оставајќи ги Мета и неговите колеги да се натпреваруваат за помали буџети. Правилата за приватност на Apple Inc. ги направија рекламите на Facebook и Instagram помалку ефективни.

Во меѓувреме, во обид да се натпреваруваат со TikTok, социјалните мрежи на повеќе корисници прикажуваат видеа со кратки форми, формат со кој огласувачите сè уште се чувствуваат удобно. Тоа не заработува толку многу пари од тоа внимание. Секој ден, 2,88 милијарди луѓе користат една од социјалните мрежи на Мета, нешто под просечната проценка на аналитичарите од 2,91 милијарди.

Акциите на Мета со седиште во Менло Парк, Калифорнија паднаа за дури 6,3 отсто, откако се затворија на 169,58 американски долари. Акцијата годинава изгуби половина од вредноста.

Мета минува низ период на огромни промени, при што главниот извршен директор Марк Цукерберг се обидува да ги собере своите вработени да работат понапорно за да ги задржи корисниците, да привлече млади луѓе и да спречи миграција во популарната апликација TikTok на ByteDance Ltd. Мета стави повеќе Reels – своите видеа во кратки форми инспирирани од TikTok – во своите апликации и почна да им плаќа на создавачите да ги објавуваат. Компанијата, исто така, направи значителна промена во алгоритмите на социјалните апликации, за да се фокусира на прикажување на луѓето нови видови на содржина од оние што не ги следат.

Тоа забавување на трошоците за рекламирање ги погоди некои конкуренти повеќе од другите. Google на Alphabet Inc. забележа зголемување на продажбата на реклами, особено во рекламите за пребарување каде што маркетерите плаќаат за рекламирање со директен одговор. Но, Snap Inc. и Twitter Inc. и двајцата се мачеа да ги исполнат целите за продажба; Приходите на Твитер се намалија.

За да се бори против неизвесноста, Facebook се обиде да ги заузда трошоците со забавување на вработувањето и фокусирање на помалку приоритети, како што се развивање на својата стратегија за видео кратки форми и неговиот мотор за алгоритамски препораки. Компанијата сè уште инвестира во Metaverse, извонредниот свет на виртуелна реалност преку кој Закерберг мисли дека на крајот ќе работиме, ќе купуваме и ќе комуницираме. Но, трошењето е забавено; некои проекти, како часовник што може да фотографира, беа одложени.