Пред една година, Марк Цукерберг ја прогласи виртуелната реалност како следната граница што ќе го поттикне растот на Facebook. Но, досега имало многу малку од тоа.

Цената на акциите на компанијата падна, приходите паѓаат, а профитот се намалува.

Сликата се влоши во средата, откако компанијата, сега наречена Мета, ги ажурираше инвеститорите за три месеци што завршија во септември.

Продажбата се намали за 4% во споредба со пред една година на 27,7 милијарди долари, додека профитот е преполовен.

Компанијата, која исто така ги поседува Instagram и WhatsApp, се бори бидејќи компаниите ги намалуваат буџетите за рекламирање во услови на економска несигурност, промените во поставките за приватност на Apple ги намалуваат нејзините насочени реклами, а конкуренцијата од ривалите како што е TikTok се вжештува.

Зукерберг, кој го основаше Фејсбук на универзитетот пред речиси две децении, призна дека компанијата се соочила со „блиски предизвици“.

Тој рече дека компанијата е фокусирана да стане поефикасна и навести кратење на работни места, велејќи дека фирмата може да биде „помала организација“ следната година.

„Во моментов се случуваат многу работи во бизнисот и во светот“, рече тој. „Ќе ја решиме секоја од овие работи… Мислам дека оние кои се трпеливи и инвестираат со нас на крајот ќе бидат наградени.

Довербата на инвеститорите падна во февруари, кога компанијата откри дека изгубила дневни корисници за прв пат досега. Потоа, во јули, компанијата го пријави својот прв квартален пад на приходите, бидејќи компаниите исплашени од економската перспектива ги намалија своите буџети за рекламирање.

Акциите во фирмата се тргуваат за околу 60% пониско отколку на почетокот на годината, со што се бришат стотици милијарди од вредноста на компанијата.

Тие се лизнаа за дополнителни 15% во тргувањето по работното време, бидејќи директорите предупредија дека подобрувањето ќе бара подобрување во пошироката економија.

Аналитичарката Дебра Ахо Вилијамсон од Insider Intelligence рече дека компанијата е на „тресени нозе кога станува збор за моменталната состојба на нејзиниот бизнис“.

„Одлуката на Марк Цукерберг да ја фокусира својата компанија на идното ветување за метаверс го оддалечи неговото внимание од несреќната реалност на денешницата: Мета е под неверојатен притисок“.

Мета продолжува да генерира големи профити – скоро 4,4 милијарди долари во трите месеци завршени во септември – и исто така го одбрани падот на корисниците.

Компанијата соопшти дека 2,93 милијарди луѓе биле активни на една од нејзините платформи дневно во трите месеци завршени во септември, што е повеќе од 2,88 милијарди во претходниот квартал.

Иако основната платформа на Фејсбук не додава корисници во САД или Европа, таа продолжува да расте во другите делови на светот.

И покрај нејзините силни страни, многу инвеститори стравуваат дека компанијата го изгубила својот пат.

„Мета се префрли во земјата на вишокот – премногу луѓе, премногу идеи, премалку итност. Овој недостаток на фокус и кондиција е заматен кога растот е лесен, но смртоносен кога растот забавува и технологијата се менува“, инвеститорот Бред Герстнер, главен извршен директор. во Altimeter Capital, ѝ кажаа на фирмата во отворено писмо оваа недела, кое ја повика компанијата да го намали персоналот и да ги намали своите инвестиции во вештачката интелигенција и виртуелната реалност, исто така познати како метаверс.

Трошоците на Facebook се зголемија во последниве години, бидејќи се соочи со прашања за тоа како се справува со ширењето на дезинформации на својата платформа и ја штити приватноста на корисниците.

Компанијата рече дека „прави значителни промени во целиот одбор за да работи поефикасно“ и планира да го задржи бројот на вработени рамно во текот на следната година.

Тоа би било голема промена откако платните списоци се зголемија од околу 17.000 на крајот на 2016 година на повеќе од 87.000, што се зголеми за 28% само во минатата година.

Но, предупреди дека загубите во единицата Reality Labs, која работи на виртуелна реалност и забележала значителен пад на приходите, веројатно ќе пораснат.

Закерберг рече дека останува посветен на проектот, и покрај скептиците.

„Сфаќам дека многу луѓе можеби не се согласуваат со оваа инвестиција, но од она што можам да го кажам мислам дека ова ќе биде многу важна работа“, рече тој.