Растот на YouTube забави до повлекување поради тешката конкуренција од другите апликации за видео стриминг во услови на поширок економски пад.

Компанијата објави приход во третиот квартал од 69 милијарди долари, што е за 6% повеќе од минатата година, но пониско од проценките на аналитичарите од 70,9 милијарди долари. Како и многу фирми за технологија и социјални медиуми, Alphabet се бори да се натпреварува со TikTok во услови на поширок економски пад.

„Повторно, растот на YouTube забави до индексирање поради тешката конкуренција од TikTok и другите играчи во просторот за видео стриминг“, рече Џеси Коен, виш аналитичар на Investing.com. „Алфабет има негативно влијание од влошените макроекономски ветрови, како што се зголемената инфлација и грижите за можна рецесија“.

Главниот извршен директор Сундар Пичаи рече во изјавата дека Alphabet „го заострува фокусот на производни и деловни приоритети“, вклучувајќи нови начини за монетизација на шорцеви на YouTube и подобрувања на Search и Cloud.

Акциите паднаа за повеќе од 6% во тргувањето, бидејќи резултатите ја зајакнаа тековната загриженост за влијанието на стравовите од рецесија и другите макроекономски спротивставени ветрови. Промашувањето доаѓа откако лошите резултати од неговиот помал ривал Snap предизвикаа стравови од инфлација во технолошкиот сектор и привремено збришаа 40 милијарди долари од пазарната капитализација.

Трошењето за реклами има тенденција да се забавува за време на економски падови, а разочарувачката заработка на Alphabet покажува дека не е имун на такви предизвици, велат експертите. Приходите од рекламирање на Google беа 54,5 милијарди долари во третиот квартал, во споредба со 53,1 милијарди долари минатата година, но беа под очекувањата на аналитичарите.

Приходите од рекламите на YouTube особено се намалија за прв пат откако компанијата започна да известува за заработката на YouTube одделно кон крајот на 2019 година, паѓајќи за околу 2% на 7 милијарди долари од 7,2 милијарди долари минатата година.

„И покрај тоа што се смета за една од најизолираните компании во рекламниот простор во однос на врсниците, сиромашниот квартал на Google е последниот знак дека влошените основи и тешката макроекономска средина ги поттикнуваат огласувачите да ги намалат трошоците“, рече Коен.

Со тековното забавување и тешките резултати од Alphabet, инвеститорите внимателно ќе ги следат другите технолошки гиганти оваа недела бидејќи Мета, Амазон, Епл и Убер исто така споделуваат резултати во наредните денови.