Акциите на Credit Suisse паднаа за речиси 10% на утринската сесија во Европа, откако Фајненшл Тајмс објави дека директорите на швајцарската банка преговараат со нејзините главни инвеститори за да ги смират поради зголемената загриженост за финансиската состојба на швајцарскиот заемодавач.

Еден извршен директор вклучен во разговорите изјави за Фајненшл тајмс дека тимовите на банката активно се занимаваат со нејзините врвни клиенти и договорни страни во текот на викендот, додавајќи дека добиваат „пораки за поддршка“ од врвни инвеститори.

Акциите на Credit Suisse допреа свежо најниско ниво минатата недела. Акцијата е намалена за околу 55% ​​од година до датумот.

Распространетоста на своповите за кредитни обврски на банката (CDS), кои им обезбедуваат на инвеститорите заштита од финансиски ризици како што е неисполнување на обврските, нагло се зголемија во петокот. Тие ги следеа извештаите дека швајцарскиот заемодавач сака да собере капитал, цитирајќи меморандум од главниот извршен директор Улрих Кернер.

ФТ рече дека извршната власт ги негирала извештаите дека швајцарскиот заемодавец формално им пристапил на своите инвеститори за евентуално собирање повеќе капитал и инсистираше на тоа дека Credit Suisse „се обидува да избегне таков потег со цената на акциите на рекордно ниски и повисоки трошоци за задолжување поради намалувањето на рејтингот“.

Банката изјави дека е во процес на ревизија на стратегијата што вклучува потенцијални продавања и продажба на средства, и дека се очекува објава на 27 октомври, кога банката ќе ги објави резултатите од третиот квартал.

Credit Suisse, исто така, разговараше со инвеститорите за прибирање капитал имајќи предвид различни сценарија, објави Ројтерс, цитирајќи луѓе запознаени со ова прашање како што велат дека вклучува шанса банката „во голема мера“ да излезе од американскиот пазар.

Последното од Credit Suisse сигнализира „камен период“ што претстои, но тоа може да доведе до промена во насоката на Федералните резерви на САД, рече Џон Вејл, главен глобален стратег во Nikko Asset Management.

„Сребрената линија на крајот на овој период е фактот дека централните банки веројатно ќе почнат да попуштаат некое време бидејќи и инфлацијата е намалена и финансиските услови драматично се влошуваат“, рече Вејл. „Не мислам дека е крај на светот“.

„Ние се бориме да видиме нешто системско“, велат аналитичарите во Сити во извештајот за можното „влијание на заразата“ врз американските банки од „голема европска банка“. Аналитичарите не го именуваа Credit Suisse.

„Ја разбираме природата на загриженоста, но сегашната ситуација е ноќ и ден од 2007 година, бидејќи билансите се фундаментално различни во однос на капиталот и ликвидноста“, се вели во извештајот, осврнувајќи се на финансиската криза што се разоткри во 2007 година.

„Веруваме дека акциите на американските банки се многу привлечни овде“, се вели во извештајот.