Apple Inc. се бореше со притисоците од понудата за да покаже континуиран раст на приходите во јунскиот квартал, при што продажбата на iPhone доведе до подобри перформанси од очекуваните и покрај изненадувачкиот пад на продажбата на Mac.

Гигантот за паметни телефони порасна на 83 милијарди долари од 81,4 милијарди долари во третото фискално тримесечје, додека аналитичарите анкетирани од FactSet очекуваа 82,8 милијарди долари. Извршните директори на Apple AAPL, +0,36% предупредија на последниот повик за заработка дека очекуваат негативни влијанија од 4 до 8 милијарди долари поврзани со проблемите со синџирот на снабдување во текот на јунскиот квартал.

Профитот падна, бидејќи Apple оствари нето приход од 19,4 милијарди долари, или 1,20 долари по акција, во споредба со 21,7 милијарди долари или 1,30 долари по акција, во претходниот период. Аналитичарите следени од FactSet очекуваа 1,16 долари заработка по акција.

Акциите пораснаа за повеќе од 3% во тргувањето после работното време во четвртокот.

Компанијата ги надмина очекувањата со продажбата на iPhone, со 40,67 милијарди долари приход за оваа категорија, што е повеќе од 39,57 милијарди долари една година претходно. Консензусот на FactSet беше за 38,59 милијарди долари.

Сегментите Mac и iPad на Apple забележаа голем раст за време на пандемијата, но компанијата забележа пад во двете категории за кварталот јуни, вклучително и изненадувачки голем недостиг на Mac.

Компанијата забележа 7,38 милијарди долари во продажба на Mac, што е помалку од 8,24 милијарди долари една година претходно, додека консензусот на FactSet повика на зголемување на 8,74 милијарди долари. Приходите од iPad паднаа на 7,22 милијарди долари од 7,36 милијарди долари, но дојде пред консензусот на FactSet, кој беше за 6,85 милијарди долари.