Акциите на Амазон се искачија за повеќе од 11% во продолженото тргување во четвртокот, откако компанијата објави подобри од очекуваните приходи за вториот квартал и даде оптимистичка перспектива.

Растот на приходите од 7% во вториот квартал ги надмина проценките, намалувајќи го трендот кај нејзините технолошки колеги, кои сите објавија разочарувачки резултати.

Амазон соопшти дека очекува да оствари приход во третиот квартал помеѓу 125 и 130 милијарди долари, што претставува раст од 13% до 17%. Според Refinitiv, аналитичарите очекуваа продажба од 126,4 милијарди долари.

Амазон забележа загуба од 3,9 милијарди долари на својата инвестиција во Rivian, откако акциите на производителот на електрични возила паднаа за 49% во вториот квартал, кој заврши на 30 јуни. Ривијанската инвестиција.

Поради отпишувањето на Rivian, проценките на аналитичарите драматично се разликуваа, што го отежнува споредувањето на вистинските резултати со консензусниот број.

Рекламниот бизнис на Амазон е светла точка во инаку мрачен квартал за онлајн рекламирање и покажува дека компанијата зема удел во еден од своите најбрзо растечки бизниси.

Приходите од реклами се искачија за 18% во периодот. Во меѓувреме, Facebook го забележа својот прв пад на приходите оваа недела и прогнозираше нов пад за третиот квартал. Во Alphabet, растот на рекламите забави на 12%, а YouTube покажа драматично забавување до 4,8% од 84% една година порано.