Акциите паднаа за 15% во продолженото тргување во четвртокот, откако компанијата објави разочарувачка прогноза за четвртиот квартал и ги пропушти проценките за приходите.

Како и остатокот од Big Tech, Амазон имаше тешка година досега бидејќи се соочува со зголемена инфлација и зголемување на каматните стапки. Овие предизвици се совпаднаа со забавувањето на основниот бизнис на Амазон за малопродажба, бидејќи потрошувачите се вратија на пазарување во продавниците.

Ова е втор пат оваа година, резултатите на Амазон да бидат доволно разочарувачки за да предизвикаат двоцифрен процент на продажба. Во април, слабата прогноза за вториот квартал доведе до пад на акциите од 14%.

Под извршниот директор Енди Џеси, кој го презеде кормилото од основачот Џеф Безос во јули 2021 година, Амазон одговори на зголемените трошоци со агресивно намалување на трошоците во бројни поделби во последниве месеци. Отфрли магацински простор, запре некои експериментални проекти, ја затвори својата телездравствена услуга и го замрзна вработувањето за корпоративни улоги во малопродажниот бизнис.

„Очигледно многу се случуваат во макроекономската средина“, рече Џеси во соопштението за печатот. „И ние ќе ги балансираме нашите инвестиции за да бидат порационализирани без да ги загрозиме нашите клучни долгорочни, стратешки облози“.

Финансискиот директор на Амазон, Брајан Олсавски, рече дека компанијата го намалила својот буџет за капитални расходи за оваа година за една третина, откако во последните две години многу потрошила на работи како што е зголемување на својата мрежа за исполнување и логистика за да се задоволи побарувачката предизвикана од пандемијата.

Компанијата сега презема чекори за „затегнување на нашиот ремен, вклучително и паузирање на вработувањето во одредени бизниси и укинување на производи и услуги каде што веруваме дека нашите ресурси подобро се трошат на друго место“, рече Олсавски.

Тој додаде дека економското опкружување во Европа е полошо во кварталот отколку во Северна Америка, бидејќи „украинската војна и прашањата за енергетската криза навистина се надополнија во таа географија“.

Мрачните прогнози на Амазон не навестуваат добро за празничниот период на купување. Според Adobe, аналитичарите веќе се опашаат за бурна сезона, при што продажбата на интернет се очекува да порасне за само 2,5%.

Продажбата за ран пристап на Амазон, одржана претходно овој месец, може да помогне во продажбата на крајот на годината. Податоците собрани од аналитичари од трети страни сигнализираа дека настанот можеби бил слаб, бидејќи купувачите го чувствуваат притисокот на инфлацијата. Џеси во соопштението рече дека одговорот на клиентите на новиот настан со попуст и Prime Day, организиран во јули, бил „прилично позитивен“.

Оперативните приходи на Амазон паднаа за речиси половина во однос на претходната година на 2,53 милијарди долари од 4,85 милијарди долари. Веб сервисите на Амазон го сочинуваа целиот профит на компанијата, плус дел, бидејќи единицата за облак генерира оперативен приход од 5,4 милијарди долари. Сепак, AWS забележа најбавен раст на приходите од 2014 година, кога Amazon почна да објавува резултати за единицата.

Рекламниот бизнис на Амазон беше една светла точка во резултатите, соборувајќи го трендот на неговите колеги за дигитални реклами Facebook, Google и Snap, чиишто бизниси со реклами се нарушени поради економското опкружување и промените во приватноста на Apple за iOS минатата година. Приходите од рекламите се зголемија за 25% на годишно ниво на 9,55 милијарди долари во текот на кварталот, што лесно ги надмина проценките на аналитичарите од 9,48 милијарди долари.

Аналитичарите презедоа различни пристапи кон нивните проценки за заработката по акција поради големите инвестиции на Амазон во производителот на електрични возила Ривиан, кој излезе на берза кон крајот на минатата година. Амазон објави нето приход од 2,9 милијарди долари во третиот квартал, што вклучува добивка од 1,1 милијарди долари во неоперативниот приход од нејзиниот удел во Ривиан. Во претходните два квартали, инвестицијата на Rivian резултираше со вкупни намалувања од 11,5 милијарди долари.