Адидас вели дека планира да продава патики дизајнирани во соработка со Канје Вест без брендот Yeezy, откако минатиот месец го прекина партнерството со американскиот рапер.

Шефовите на германскиот бренд за спортска облека повторија дека е „единствениот сопственик“ на одредени права за дизајн и бои кои доаѓаат и дека имаат намера да ги користат следната година.

Компанијата објави дека го прекинува производството на своите производи со брендот Yeezy со „веден ефект“ на крајот на октомври.

Но, за време на повикот да се разговара за кварталните приходи во средата, главниот финансиски директор на adidas, Харм Олмајер, рече дека плановите за „да се искористи постојниот инвентар“ во моментов се развиваат, според американските продажни места.

„Адидас е единствен сопственик на сите права за дизајн регистрирани на постоечките производи“, рече тој.

„Ние имаме намера да ги искористиме овие права уште во 2023 година“.

Компанијата, која се соочи со притисок да ги прекине врските со Запад поради неговите антисемитски изјави на социјалните мрежи, ги осуди неговите коментари како „неприфатливи, омраза и опасни“.

, StoryLand

Одлуката за раскинување на партнерството го чинеше раперот, кој законски го смени името во Је, место на листата на милијардери на Форбс.

Договорот изнесува околу 1,5 милијарди долари, според американскиот бизнис магазин.

Во тоа време, „Адидас“ рече дека очекува одлуката да има „краткорочно негативно влијание до 250 милиони евра (250,8 милиони долари) врз нето приходот на компанијата во 2022 година, со оглед на високата сезонска сезона во четвртиот квартал“.

Во средата, Адидас, исто така, објави дека ја намалил својата прогноза за заработка за годината за да ги земе предвид загубите од прекинот на партнерството со раперот, иако Олмајер рече дека профитабилноста на претпријатието била „преценета“.

Компанијата во голема мера ќе го компензира влијанието на распадот следната година со тоа што повеќе нема да мора да плаќа хонорари и маркетинг такси за брендот, рече тој.

Тоа доаѓа откако компанијата го назначи Бјорн Гулден, извршен директор на конкурентската Пума, за нов извршен директор.

Тој ќе го преземе Адидас во јануари, бидејќи компанијата продолжува да се справува со последиците од разделбата со Вест.