Apple ќе мора да се усогласи со законот на Европската унија кој наложува електронските уреди да имаат заеднички стандард за полнење – познат како USB-C – потврди шефот за маркетинг на компанијата.

„Очигледно ќе мораме да се придржуваме“, рече Грег Џосвијак, постар потпретседател на Apple за светски маркетинг, на конференцијата „Волстрит џурнал Tech Live“ во вторникот.

Во понеделникот, министрите од земјите-членки на ЕУ дадоа конечно одобрување на законот за заеднички полначи што значи дека до 2024 година, електронските уреди, вклучувајќи мобилни телефони и таблети, ќе треба да поддржуваат полнење преку USB-C.

Печатот за одобрување на Европскиот совет доаѓа откако другите законодавни тела на ЕУ гласаа за законот кој се подготвуваше околу 10 години.

Ајфонот на Apple го користи својот сопствен полнач Lightning. Според претстојниот закон на ЕУ, iPhone ќе треба да поддржува USB-C.

Joswiak не кажа кога Apple ќе го претстави USB-C на својот водечки паметен телефон, но тоа ќе треба да се случи до 2024 година.

Аналитичарите претходно изјавија за CNBC дека iPhone-ите кои се планирани да бидат објавени во 2023 година би можеле да бидат опремени со USB-C полнење и дека Apple најверојатно ќе го воведе стандардот на глобално ниво, не само во Европската унија.

Пратениците на ЕУ тврдат дека правилата ќе го намалат отпадот бидејќи потрошувачите не треба да купуваат нов полнач секогаш кога купуваат уред. ЕУ соопшти дека ова ќе го намали производството и отстранувањето на новите полначи.

Џосвијак ја критикуваше ЕУ за законот за наплата, признавајќи дека двете страни биле во „малку несогласување“.

„Сметаме дека пристапот би бил подобар еколошки и подобар за нашите клиенти да нема владата да биде толку прописна“, рече тој.