„Не верувајте во се што гледате на Интернет“ е прилично стандарден совет веќе подолго време. И според новиот извештај на европската група за спроведување на законот Европол, ги имаме сите причини во светот да подразмислиме.

„Експертите проценуваат дека дури 90 отсто од онлајн содржините може да бидат синтетички генерирани до 2026 година“, се предупредува во извештајот, додавајќи дека синтетичките медиуми „се однесуваат на медиуми генерирани или манипулирани со помош на вештачка интелигенција“.

„Во повеќето случаи, синтетичките медиуми се создаваат за игри, за подобрување на услугите или за подобрување на квалитетот на животот“, продолжува извештајот, „но зголемувањето на синтетичките медиуми и подобрената технологија доведе до можности за дезинформации“.

Станица за дезинформации
Како што веројатно се подразбира: 90 проценти е прилично непријатна бројка. Се разбира, луѓето веќе се навикнаа – до одреден степен – на присуството на ботови, а програмите за текст-во-слика генерирани со вештачка интелигенција сигурно предизвикуваат големи бранови. Сепак, нашиот стандард не е нужно да претпоставиме дека речиси сè со што доаѓаме во дигитален контакт може да биде, добро, лажно.

„Луѓето секојдневно веруваат во сопствената перцепција дека ќе ги води и ќе им каже што е реално, а што не“, стои во извештајот на Европол. „Аудитивните и визуелните снимки на некој настан често се третираат како вистинито прикажување на некој настан.

Многу прашања, малку одговори
Извештајот прилично силно се фокусираше на дезинформациите, особено на оние што се водени од технологијата на длабока лажна. Но, таа бројка од 90 проценти покренува и други прашања – што значат системите за вештачка интелигенција како Dall-E и GPT-3 за уметниците, писателите и другите креатори што генерираат содржина? И кога повторно ќе се заокружиме на дезинформациите, како всушност изгледа ширењето на информациите, а да не зборуваме за нивната потрошувачка, во ера водена од тој степен на дигитални работи генерирани од вештачката интелигенција?

На крајот на краиштата, сите ние се обидуваме да го разбереме нашиот дигитален свет кој брзо се развива – и така, нашиот физички, исто така – како што се случува. Но, до тој момент: би било добро да запомниме дека големите промени се во голема мера на дело. Не продолжувајте со, знаете, парализирачки страв. Но, веројатно е добра идеја да се продолжи со одредена претпазливост.